AKTUELNO

Dinosaurusi su planetom hodali pre 65 miliona godina. Nedavno je privuklo pažnju naučnika otkriće njihovih fosilizovanih ostataka u kineskoj pokrajini Liaoning, u centralnom delu nekadašnje Mongolije, koji daju novo svetlo na ponašanje dinosaurusa.

Dadilja i podmladak?

Niko ne zna šta je pronađene fosilizovane ostatke psitakosaurusa tako brzo zatrpalo. Leglo je moglo da se uruši ili poplavi. Pre 125 miliona godina, odrasli psitakosaurus i 34 mladunca ovde su iznenada uginuli - smrt ih je snašla stisnute jedne uz druge.


I ostala je nedoumica: da li je odrasli psitakosaurus bio roditelj ili dadilja?


- Mali dinosaurusi su očigledo pomladak - rekao jo Dejvid Varičio sa Državnog univerziteta Montana.

Trideset i četiri mladunca u jednom leglu neobično je mnogo, rekao je, pa tako velika grupa mladunaca ukazuje na zajedničku brigu o potomcima. Okupljajući i čuvajući mladunce iz više legla, efikasnije su ih štitili od grabljivaca, dok su odrasli bili u potrazi za hranom.

Foto: Unsplash.com

Krokodili imaju vrtiće

Neki krokodili i ptice, najbliži savremeni rođaci dinosaurusa, zajednički se brinu o izleglim mladuncima. Možda su tako radili i psitakosaurusi?

- Ovo je verovatno naš najbolji dokaz o "čuvanju dece" kod dinosaurusa - rekao je Dejvid Varičio.

Psitakosaurusi su papagajski gušteri

Psitakosaurusi su, inače, privukli pažnju već i po neobičnom obliku glave i kljuna, poput papagaja, pa su zato poznati i kao mongolski papagajski gušteri. Danas je poznato da su neke vrste dinosaura imale perje, ali nisu mogle da lete. I uprkos uvreženom mišljenu o dinosaurusima kao stvorenjima koje je krasila krljušt i prikazima koje smo najčešće mogli da vidimo, mnoge vrste su bile prekrivene perjem.

Postoji veliki broj malih dinosaurusa koji zbog svoje veličine, nisu doživeli popularnost. Odrasli psitakosaurusi su, tako, bili dugački samo od jedan do dva metra, težili su petnaestak kilograma i lako su postajali plen čak i sisara (pronađeni su fosili sisara u čijem su stomaku nađeni ostaci ove vrste). Šta su jeli? Ovi kljunasti biljojedi najviše su voleli cikas, gingko i crnogoricu.

A šta je pojelo njih? Još jedan fosil mladog psitakosaurusa pronađen je u pokrajini Liaoning - u želucu sisara vrste Repeno mamus rohustus, starog 130 miliona godina i veličine mačke. Na drugoj strani, od više od četiri stotine poznatih uzoraka psitakosaurusa, samo jedan je pokazao znakove neke bolesti.