AKTUELNO

Zoran Janković tvrdi da je njegov otac umro zbog maltretiranja i zanemarivanja u domu za stare, koji pre nekoliko dana dospeo u fokus javnosti zbog navodne torture nad korisnicima.

Janković dodaje da posle samo 21 dana provedenog u toj ustanovi njegova majka bila u užasnom stanju.

- Ota je imao 89 godina, bio je dementan, ali vitalan. Odveo sam ih u dom 1. jula 2020. Jednom sam ga krvavog odveo na VMA, da bi 15 dana kasnije umro. Majku sam odande jedva izvukao, i još za to platio penale - navodi Zoran.

Janković je jedan u nizu ljudi koji su, nakon tvrdnji Snežane Pantelić da su joj u domu za stare zlostavljali majku, odlučili da obznane kakvu su, kako navode, torturu tamo doživljavali njihovi najmiliji.

On kaže da je majku Živku (82) i oca Milana (89) odveo kao blago dementne, ali vitalne ljude, da bi otac 15 dana kasnije bio mrtav, a majka u užasnom stanju.

Sedam dana nakon što sam odveo roditelje u dom, zvali su me da ga odvedem na VMA da mu stave kateter jer oni ne mogu. Zatekao sam ga krvavog. Kasnije sam iz jednog izvora saznao da je on tamo fizički maltretiran, ali i drogiran jakim dozama lekova. Umro je posle samo 15 dana boravka u domu, a odveo sam ga vitalnog, sa odličnom krvnom slikom, zdravstvenim stanjem. Pritom, doveo sam ga u novim stvarima, pelenama određenog brenda, a kad sam došao, kod njega ništa od toga nije bilo na njemu. Kad sam ga vraćao u dom, odbijao je da uđe, znao je šta ga čeka - navodi Zoran.

Tada je, ističe, shvatio da mora da odatle izvede majku.

- Već 21. jula sam izvukao majku odande. Iako je i ona bila blago dementna, to je žena koja je u dom otišla nakon frizera i zalivanja bašte. U domu sam je zatekao u užasnom stanju. Kad mi je otac umro, stavili su je u sobu s najtežim pacijentima, sa golim čovekom, koji ju je jednom čak i gurnuo tako da je pala. Kad sam je izvodio, šest dana nakon očeve smrti video sam majku koja se jedva drži za gelender, koja je prepolovljena, i koja već slabije prepoznaje - dodaje Jovanović.

Zoran navodi da ju je odveo u drugi dom, gde je saznao, kako kaže, istinu.

- Kad sam mamu doveo u drugi dom, psihijatar mi je rekao da su mi oca drogirali "konjskim dozama" lekova, ali da za to imaju pokriće. Majci su u novom domu smanjili terapije, smatrajući da su bespotrebne. Preminula je u oktobru kasnije, i nije isključeno da je to sve posledica onoga što je doživela u domu u kojem mi je umro otac - tvrdi Janković, koji kaže da prijavu nije podneo jer je bio u stanju šoka, da se trudio da spase majku, i da je mislio da pravdu neće isterati, ali da ga je ispovest Snežane Pantelić, koja je otvorila Pandorinu kutiju, navela da progovori.

Umesto, kaže, da on tuži ustanovu, dobio je tužbu. Tužen je, kako tvrdi, jer je majku izveo iz doma devet dana ranije od meseca, i zato jer dom nije platio i otkazao mesec dana unapred:

- To je u ugovoru pisalo, ali ja nisam pročitao, pa sam to i izmirio. Moja je bila greška pa sam i platio. Snage dalje za ganjanje s njima na sudu nisam imao.

#Majka

#Otac

#dom za stare