AKTUELNO

Potraga za Matejom Perišem iz Splita, koji je nestao u Beogradu u noći između 30. i 31. decembra oko 2.30 sati traje već pet dana. Prema onome što je poznato od trenutka kada je u crnoj majici kratkih rukava izašao iz kluba "Gotik", odnosno sudeći prema juče objavljenim snimcima sa nad zornih kamera, dve osobe su ključni svedoci koji bi mogli da bace novo svetlo na ovu misteriju.

Matej Periš se te noći provodio sa prijateljima u klubu "Gotik" u Beton hali. Veruje se da je izašao da bi obavio nuždu, pošto je u klupskom toaletu bila velika gužva, i od tada ga niko od prijatelja nije ni video, ni čuo.

Kao i u prethodnoj analizi putanje Mateja Periša u kobnoj noći, koju je "Blic" zasnovao na snimcima nadzornih kamera, ponovo napominjemo da snimke treba uzeti sa dozom rezerve. Na nekima se Periš jasno prepoznaje, na nekima je vidljiva samo silueta mladića koji odgovara njegovom opisu.

Foto: Alo.rs, Privatna arhiva

1) Taksista ispod Brankovog mosta

Nenad Periš, Matejov otac, potvrdio je da je na jednom od snimaka, nastalom ispod Brankovog mosta, sigurno njegov sin. I upravo na tom snimku je prvi svedok koji je možda razmenio nekoliko rečenica s mladim Splićaninom samo nekoliko minuta pre nego što će on nestati.

Na tom snimku vidi se mladić bez jakne, u crnoj majici, farmerkama i belim patikama - što verno odgovara opisu Mateja Periša u trenutku napuštanja "Gotika" - koji trči preko ulice, zaustavlja taksi vozilo na pešačkom prelazu ispod Brankovog mosta i pokušava da uđe u njega.

Taksista ga nije pustio u automobil, moguće zato što mu je po tom mrazu mladić u majici kratkih rukava, verovatno i pripit, izgledao sumnjivo. Deluje da su razmenili nekoliko rečenica, posle čega je Periš nastavio da trči preko tramvajskih šina.

Svedočenje ovog taksiste bi moglo da odgovori na brojna pitanja. U kakvom je psihofizičkom stanju Periš bio u tom trenutku? Da li je bio dezorijentisan? Zašto je želeo da uđe u taksi na samo 200 metara od "Gotika". Gde je želeo da ide? Šta je rekao?

Video: TV Pink Printscreen

Na snimku se, na žalost, ne vidi ni broj tablice taksija, ni udruženje. Jasno je samo da je automobil svetle boje, moguće karavan. Podsećamo, otac nestalog Splićanina je van svake sumnje potvrdio je da je ovom snimku njegov sin.

2) Devojka u belom u Travničkoj ulici

Za drugi snimak na kojem se pojavljuje mogući svedok malo je komplikovanije pouzdano identifikovati Mateja Periša. Taj zapis je nastao u Travničkoj ulici i mnogo je slabijeg kvaliteta.

Na njemu se najpre jedva nazire mladić u majici sa kratkim rukavima i, najverovatnije, belim patikama, kako trči iz smera kružnog toka kod zgrade Geozavoda ka autoperionici u Travničkoj.

Na početku snimka se jedva nazire silueta mladića u majici s kratkim rukavima i, kako izgleda, belim patikama. Ipak, nekoliko sekundi kasnije istom ulicom, samo u kontrasmeru, od autoperionice ka Geozavodu, trče mladić sličnog izgleda u majici kratkih rukava, ali ovog puta najverovatnije u crnim patikama sa belim đonom, i devojka obučena u nešto nalik beloj jakni, bundi ili džemperu.

Nekoliko sekuni kasnije se bolje vidi mladić u majici kratkih rukava, ali sada izgleda da nosi crne patike sa belim đonom.

Nekoliko sekundi kasnije se bolje vidi mladić u majici kratkih rukava, ali sada izgleda da nosi crne patike sa belim đonom. S njim trči ženska osoba u belom džemperu, bundi ili jakni

Foto: Facebook.com/Printscreen

Ovaj snimak nije tako neosporan kao prethodni iz nekoliko razloga. Pre svega, zbunjuje vreme koje se vidi na zapisu - 1.48 sati 31. decembra, a trenutno se veruje je da je Periš izašao iz "Gotika" tek oko 2.30 sati. Razlika u boji patika je takođe primetna.

Ipak, i te nedoslednosti je moguće objasniti. Možda vreme na nadzornom sistemu nije bilo pravilno podešeno? Možda je razlika u boji patika samo optička varka usled slabog kvaliteta snimka i razlika u osvetljenju?

Upravo bi druga svedokinja, devojka u belom sa ovog snimka, mogla da razreši sve ove nedoumice. U koliko sati je trčala pored mladića u crnoj majici kratkih rukava? Zbog čega? Da li zna ko je taj mladić? U kakvom je psihofizičkom stanju bio u tom trenutku? Da li je bio dezorijentisan? Da li je imao karakterističan naglasak?

Ukratko - da li je na tom snimku uopšte Matej Periš? Ili je možda igrom neverovatne slučajnosti još jedan mladić sličnog stasa u crnoj majici kratkih rukava trčao ulicama Savskog amfiteatra tog hladnog jutra, 31. decembra?

Svako ko ima bilo kakvu informaciju o nestalom mladiću moli se da o tome obavesti MUP Srbije ili da se javi na broj telefona koji je porodica navela kao kontakt: +38598432700.