AKTUELNO

Danas pretražuju napuštene objekte uz reku i to najmodernijom termovizijskom kamerom.

Potraga za Matejem Perišom (27) iz Splita ušla je u 14. dan. Splićanin je bio u beogradskom klubu "Gotik", a intenzivna potraga za njim traje od tada. Do sada su se pretraživali kopno i voda, koristili su se specijalni policijski psi tragači, dronovi, termovizijske kamere, ali mladiću ni traga ni glasa.

Ronilac Igor Jončić, iz Mreže za opasnost Srbije, poručuje da će njihove službe i dalje izlaziti na teren i tražiti Mateja Periša, dok god postoji nada.

Foto: Printscreen YouTube/MUP Republike Srbije

- Naša služba i dalje izlazi na teren u potragu za nestalim Matejem Perišem. Danas ćemo pretraživati napuštene objekte uz reku i to najmodernijom termovizijskom kamerom koja nam je ustupljena kao pomoć. Dokle god postoji i samo jedan odsto šanse da se čovek možda sklonio u neki od tih objekata iz nekog razloga, da je možda živ, mi ćemo ga tražiti - poručuje ronilac Igor Jončić iz Mreže za opasnost Srbije.

Inače, ronioci ove Mreže od početka tragaju za Matejem pod vodom. Prema njihovim iskustvima, a ne ulazeći u to da li je Matej završio u vodi, tela onih koji se utope tokom zime i niskog vodostaja, obično isplivaju prilikom otopljavanja i porasta vodostaja reke.

Tako je svojevremeno, telo Uroša Radosavljevića (23) iz Vinče isplivalo četiri meseca od potrage, tek onda kada je počelo da otopljava i da se vodostaj reke podiže.

- Sedam dana smo ga neprestano, konstantno tražili, a četiri meseca kasnije telo je isplivalo 20,30 metara od mesta gde smo prolazili kada smo ga tražili. Sada je jako nizak vodostaj za ovo doba godine, a voda je jako brza. Ako se nešto zakači, ta brzina ga drži konstantno na istom mestu - priseća se Jončić i dodaje:

Druga, tužna i surova istina o utopljenicima je i ta da se neka utopljena tela nađu pred propelerima brodova i iz tog razloga nikada ne budu pronađena.

Foto: Nestali.hr/MUP

U Srbiji se i dalje svi nadaju da će čuti vest o pronađenom Mateju i da će ona imati srećan kraj.

Podsetimo, signal mobilnog telefona Mateja Periša (27), nestalog mladića iz Splita, poslednji put je uhvaćen u blizini Velikog ratnog ostrva, na ušću Save u Dunav. Kako se veruje, telefon je bio u Matejovom džepu kada je on ušao u ledenu Savu kod Beograda na vodi, a poslednji signal je uhvaćen oko kilometar i po nizvodno.

Kako je ranije objavio MUP, policijski službenici pregledali su stotine sati materijala, snimaka sa svih nadzornih kamera sa trase kretanja Periša i okoline i na osnovu njih napravili rekonstrukciju njegovog kretanja, od trenutka izlaska iz pravca Beton hale u 1.43 sati do momenta silaska u reku Savu, u 1.52 sata posle ponoći, odakle mu se gubi svaki trag.

#Matej Periš