AKTUELNO

U srpskoj tradiciji, jabuka je simbol ljubavi i plodnosti, zbog čega su se Zeleni Srbije danas odlučili da sa sugrađanima podele ukusne jabuke i priču o ekologiji.

Iz Zelenih Srbije navode da "ekološko-patriotska koalicija okupljena oko Ivice Dačića, kandidata za premijera", na Novom Beogradu je predstavila program o značaju zdrave hrane, organske proizvodnje i zdravih stilova života.

Ova partija ističe da ekološki i prirodni uslovi u Srbiji daju poljoprivrednim i prehrambenim porizvodima poseban ukus i izuzetan kvalitet.

- Zbog toga smo građanima obećali u ime koalicije SPS – JS – Zeleni da ćemo sprovesti program „Srbija – zemlja zdrave hrane“. Stvaranjem zemlje organske proizvodnje, bez upotrebe genetičko modifikovanih organizama uz ograničavanje sredstava zaštite, poštovanjem prava potrošača, poštene trgovine, brigom o dobrobiti životinja, izbacivanjem transmasti iz upotrebe i obezbeđivanjem organske besplatne užine za svu predškolsku i školsku decu, stiču se uslovi za podizanje novih, zdravih generacija koje će stvarati, raditi i živeti za modernu Srbiju - rekli su Zeleni Srbije i dodali:

- Jabuka gotovo da nema kalorija, a sadrži mnogo korisnih materija (vlakna, tanine, kalijum i vitamin C). Pozitivno utiče na zdravlje, tako što smanjuje holesterol i rizik od dijabetesa, štiti srce i jača kosti. Najbolje ih je jesti sveže, a mi preporučujemo  ili crvene i da budu slatke, ali mogu se jesti i drugih boja, pa i nakisele. Ukoliko Vam je poznato poreklo, najbolje ih je jesti neoljuštene, jer se veliko bogatsvo antioksidanasa i vitamina nalazi u kori.

Ova stranka ističe da u Srbiji, jabuka raste na skoro 25 hiljada hektara i proizvede se preko 300 hiljada tona godišnje.

Foto: Milutin Rašić, Zeleni Srbije

- Zeleni Srbije se zalažu za programe privrednog razvoja koji će omogućiti uslove da se jabuka preradi i višestruko joj se poveća vrednost na tržištu, kao sok, džem, sirup, hrana za bebe, sirće, rakija, pektin... Takođe, podestili smo naše sugrađane na pomalo zaboravljene sorte petrovače, pamuklije, belojabuke, masnjače, krstovače, kožare, šumatovke, budimke, kablarke i timočanke ističući da bi ovakve sorte bile veoma značajne u organskoj proizvodnji i preradi za evropsko i rusko tržište - rekli su Zeleni i dodali:

- Ko je danas pojeo našu jabuku, zna da 3. aprila treba da glasa za koaliciju Socijalističke partije Srbije, Jedinstvene Srbije i Zelenih i zaokruži redni broj 2 . IVICA DAČIĆ - PREMIJER SRBIJE.

#Zeleni Srbije