AKTUELNO

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić gostujući u Jutarnjem programu na TV Pink, pričala je o pregovorima vlasti i opozicije.

Ona je na početku prokomentarisala i objavu Aleksandra Jovanovića Ćute da se ispod Skupštine nalazi zlatna žila, i da će zdanje parlamenta biti izmešteno.

- Nadam se da je bila šala i sarkazam, da narodni poslanik priča takve stvari, da ispod Skupštine ima zlato. Neozbiljno stvarno, ali šta da radite - kazala je na početku Brnabić, komentarišući izjave Aleksandra Jovanovića Ćute.

Ana Brnabić je, govoreći o pregovorima vladajuće većine i opozicije, kazala da je Srbija u konstantnim izborima od oktobra prošle godine.

- Mi smo u konstantnim izborima od oktobra prošle godine. Predsednik Vučić prihvatio je zahtev opozicije i raspisao izbore za decembar. Mi smo u konstantnom izbornom magnovenju iako je situacija u svetu sve lošija. U svim tim oklolnostima Srbija se odlično bori, to je potvrdio i MMF. Direktorka MMF-a rekla je da je Srbija svetla tačka na evropskom kontinentu. Mi smo u teškim okolnostima uspeli da idemo napred i da se borimo i da postignemo sve ono što smo obećali građanima. Mi godinu 2024. sve vreme držimo u tom nekom izbornom stanju. Zbog toga je nama bilo važno da se u skladu sa Ustavom i zakonom održe izbori u Beogradu. Onda je predsednik apelovao da usvojimo sve što se može usvojiti, da budemo konstruktivni, da vodimo dijalog. Tako da smo usvojili i njihov zahtev da svi izbori budu 2. juna - kazala je Brnabić.

Foto: TV Pink Printscreen

- U ovom trenutku je nacionalni interes da dođe do spuštanja tenzija. Zarad ozbiljnosti i odgovornosti građana, vi poslušate njihove zahteve. Ja moram opet da se zahvalim svima na korektnosti, zato što smo mi uspeli da uspostavimo dijalog, ti sastanci su teški, ali produktivni.

- Teški dani su pred nama, mi smo u sred jedne oluje, gde različiti vetrovi sa svih strana duvaju ka nama. Odgovornost je na svima nama da pokušamo da imamo unutrašnju stabilnost i dijalog - kazala je.

Svi vide koliko se Vučić bori, i to će ceniti generacije, istakla je Ana Brnabić. - To je rekao i Džejmsu O Brajenu. Malena Srbija će vam se suprotstaviti, i neće to raditi ni tajno ni skriveno, već jasno, javno i podignute glave. I apelovaćemo na sve slobodarske zemlje da nam se u ovome priključe. Rezoluciju nameću suprotno svim pravilima, Dejtonskom sporazumu i mimo Predsedništva BiH. Mi ćemo vam se suprotstaviti. I misle da će to štetiti Aleksandru Vučiću ako to nasilno proguraju? Ne, svi će Vučića ceniti još više, i u zemlji i u svetu - istakla je ona.

Brnabić je, potom, komentarisala sramotne izjave Vladete Jankovića.

- Strašno je to. Nisam imala šta da kažem osim hiljadu puta sramota. Da kažete svim građanima Srbije da je njihova agenda da je što gore po Srbiju, to bolje za opoziciju. To što se dešava nasilnim guranjem tzv. Kosova u Savetu Evrope, to se ne nameće Vučiću, već Srbiji. To što se dešava sa rezolucijom o Srebrenici, to se ne dešava Vučiću, nego Srbiji. Vi gledate to kao vašu šansu i sreću, samo zato što mislite da će to malo da oslabi Vučića. To neće oslabiti Vučića, jer narod vidi koliko se on bori. Vi mislite da će ako to nasilno proguraju da šteti Vučiću, neće. To što je radost dela opozicije, to govori o njima, da ih ne zanima nacionalni interes i pravda - rekla je Ana Brnabić.

Foto: TV Pink Printscreen

 -Ti Šolakovi mediji, sramota. Da li ja želim dijalog, želim. U ovakvim situacijama da vi imate novinara, koji spočitava Vučiću. Koliko vam treba energije, emotivne snage, koliko je tamo, a posebno sada nefer. Vidite kada se Vučić pobunio, kada je predsedavajući izgubila živce... Vidite da se ta njena zamenica grli sa Vljosom Osmani. Onda imate ovde one koji napadaju Vučića i Biljanu Pantić Pilja- rekla je Brnabić i dodala:

- Pilji isto svaka čast, borila se, nijednog trenutka nije ustuknula. Kada se borite za Srbiju, nema tu razlika političkih. Al da imate nekog novinara koji sve ovo iskoristi i napadne našu delegaciju i predsednika. Ja da sam novinar u toj redakciji, rekla bih otpustite me, ruku mi isecite, neću to da radim. Njima Šolak kaže, što gore po Srbiju, to bolje po mene. Onda valjda cilj opravdava sredstvo.

Ona se dotakla i izjava Zdravka Ponoša da su u UN "prevaspitali Vučića" i rekla je da je to jadno.

- Vi vidite i sada da je to jedna istovetna politika, a to je što gore to bolje. Neće to oslabiti Vučića, to je protiv Srbije i srpskog naroda. Opet da kažem, beskrajno hvala onima iz opozicije, kao što je Jelena Milošević, koji su istupili. Oni koji su došli na dijalog, hvala im, koji su hteli da se dogovorimo, hvala im. Vuk Jeremić je rekao da hoće da pomogne, hvala mu. Ovo je borba za Srbiju. Imaćete mnogo zemalja koje će biti uzdržane - kazala je Ana Brnabić.