AKTUELNO

Više indijskih država upozorilo je saveznu vladu na nestašicu vakcina protiv kovida 19 u trenutku kada novi talas infekcija preti da preplavi zemlju i ugrozi njenu slabu medicinsku infrastrukturu.

Vlasti u Nju Delhiju, Pendžabu i Radžastanu saopštile u subotu da ne mogu da nastave sa planiranom imunizacijom ukoliko se raspoložive zalihe vakcina ne dopune, prenosi AP.

Ranije ove nedelje, država Maharaštra, koja je najveće žarište epidemije kovida 19 u Indiji, zatvorila je neke centre za vakcinaciju i vratila ljude sa zakazanih termina zbog nedovoljnih zaliha vakcina.

Agencija navodi da je indijski ministar zdravlja Harš Vardan poručio da zemlja ima dovoljno vakcina i pozvao vlade saveznih država da prestanu sa širenjem panike.

Indija, sa skoro 1,4 milijarde ljudi, do sada je primenila 97 miliona doza, ali se suočava sa velikim problemima u snabdevanju, pa su vakcinacije ograničene na ljude starije od 45 godina i radnike na prvoj liniji borbe sa virusom.

AP prenosi da je prošle nedelje zaustavljen kompletan izvoz koji je do sada iznosio 64,5 miliona vakcina kako bi se dao prioritet domaćim potrebama.

Indija je u subotu prijavila rekordnih 145.384 novih infekcija i 794 nova smrtna slučaja od posledica kovida 19.

#Indija

#koronavirus