AKTUELNO

Posle nešto više od mesec dana otkako je u Srbiji detektovan delta soj korona virusa, on je postao dominantan u našoj zemlji.

Varijantu korona virusa koja je pre nove klasifikacije SZO u svetu bila poznata kao indijski soj karakteriše dvostruka promena na spajk proteinu, zbog čega je nazvan “duplim mutantom”.

Simptomi zaraze delta sojem su glavobolja, curenje nosa i bol u grlu. Mnogi su ga zbog toga poistovetili sa „nešto jačom prehladom“.

Virusolog dr Ana Gligić upozorila je da infekciju delta sojem korona virusa ni u kom slučaju ne bi trebalo porediti sa prehladom, jer su posledice koje infekcija koronom može da izazove daleko opasnije.

- Od prehlade se ne završava u bolnici. To što sada korona ima slične simptome kao prehlada može da bude pomalo zbunjujuće za neiskusnije lekare i da im oteža da ga dijagnostikuju – istakla je dr Gligić.

Iz Američkog centra za prevenciju i kontrolu bolesti upozoreno je da se „čini kako se delta soj širi lako poput varičela i da jedna obolela osoba može da zarazi još osam ili devet ljudi“, preneo je CNN.

Ono što, takođe, zabrinjava je da delta soj mogu da prenesu i vakcinisani i nevakcinisani, ali i da se zaraze obe grupe. Vakcinisani će, očekivano, imati blaže simptome jer su zaštićeni postojećim cepivima.

#delta soj

#koronavirus