AKTUELNO

Saznajte koje su to vrste vežbi koje će vam pomoći u kontroli nivoa holesterola u krvi.

Ako patite od visokog holesterola, verovatno imate svoju terapiju, pravac ishrane, kao i smernice koje vam je vaš lekar dao kako bi se vaše stanje što pre normalizovalo, i holesterol vratio na normalnu vrednost. Pored poboljšanja ishrane, vežbanje je jedna od najefikasnijih promena u načinu života koje možete da uvrstite u svoju rutinu kako bi snizili holesterol, kao i poboljšali svoje zdravlje. Ovo su preostale vrste vežbanja koje vam mogu pomoći kod sniženja holesterola u krvi, kao i kod poboljšanja opšteg zdravlja.

3. Vožnja biciklom.

Vožnja biciklom troši približno istu količinu energiju kao i trčanje, ali vašim zglobovima je lakše. To je važna stvar za mnoge ljude, naročito u kasnijim godinama. Kukovi i kolena su podložni artritisu i svi moramo paziti na njih. Ako počnete da osećate neki bol u ovim zglobovima, možda će biti najbolje o izaberite biciklizam umesto trčanja.

Studije su pokazale neke pozitivne koristi vožnje biciklom, kao studija1 objavljena u časopisu American Heart Association, koja je pokazala da ljudi koji su išli biciklom na posao imali su manje šanse da imaju visok holesterol od onih koji to nisu radili.

1.  https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/JAHA.116.004413

Druga studija2  objavljena u časopisu Circulation otkrila je da biciklizam smanjuje rizik od srčanih bolesti. Grupa odraslih u uzrastu od 50 do 65 godina koja je redovno provodila vreme u vožnji biciklom imala je 11–18 manje srčanih udara tokom 20-godišnjeg perioda, u odnosu na one koji nisu vozili bicikl.

4. Plivanje.

Plivanje je verovatno aerobna vežba koja najviše štedi i čuva naše zglobove. U studiji3  iz 2010. godine, upoređivano je plivanje i šetanje kod žena starosti od 50 do 70 godina. Otkrili su da je plivanje poboljšalo telesnu težinu, raspodelu telesnih masti i nivo LDL holesterola bolje nego šetanje.

Istraživanje4  objavljeno u International Journal of Aquatic Research and Education je takođe otkrilo korisne efekte plivanja kod muškaraca. Rezultati istraživanja su pokazali da plivači imaju 53 %, 50 % posto i 49 % manji rizik od umiranja, u poređenju sa muškarcima koji su fizički neaktivni, šetači ili trkači.

Foto: Unsplash

2. http://circ.ahajournals.org/content/134/18/1409 3. https://www.metabolismjournal.com/article/S0026-0495(10)00054-5/abstract 4.https://www.utoledo.edu/med/depts/medicine/endocrinology/pdfs/Effectsf_of_endurance_training.pdf

5. Dizanje tegova.

Do sada su bile na tapetu vrste aerobnih vežbanja, koje predstavljaju vrste vežbanja koja se najčešće preporučuju za smanjenje rizika od srčanih bolesti.

Međutim, neka istraživanja sugerišu da je trening otpora takođe izuzetno koristan za one sa visokim holesterolom. Časopis Atherosclerosis objavio je studiju koja pokazuje da su oni koji su učestvovali u treningu otpora bili u stanju da uklone štetan LDL holesterol iz svog krvotoka, brže od onih koji nisu.

Trening otpora takođe vam može pomoći da zaštitite kardiovaskularno zdravlje. U BMC Public Health, naučnici ističu da su kombinovanje vežbi otpora i aerobnih vežbi pomoglo ljudima da izgube više kilograma i masti nego, bilo koji od ovih vežbi samostalno. Kombinacija istih je takođe stvorila povećanu kardiovaskularnu kondiciju.

Nemojte misliti da ste prestari za pokušaj dizanja tegova, jer to pomaže ljudima bilo kojeg starosnog doba. Časopis The Journals of Gerontology objavio je studiju5 o ženama starim od 70 do 87 godina. koje su učestvovale u programu vežbi otpora sa tegovima u periodu od otprilike 11 nedelja. Na kraju studije žene su imale značajno niži nivo LDL holesterola i ukupnog holesterola, u poređenju sa onima koji nisu radile vežbe sa tegovima.

6. Joga.

Nakon svih ovih razgovora o aerobnim vežbanjima i dizanju tegova, može se činiti čudnim da se joga pojavi na spisku. Na kraju krajeva, mislimo da je joga uglavnom samo istezanje, zar ne?

Međutim, studije itekako pokazuju da joga može smanjiti rizik od srčanih bolesti. U nekim slučajevima može direktno uticati i na nivo holesterola.

Istraživanje6  objavljeno u časopisu Indian Heart Journal pokazalo je da je tromesečni program joge pomogao da se smanji ukupni holesterol i LDL holesterol, kao i poboljša nivo HDL holesterola kod dijabetičara. Učesnici su vežbali oko sat vremena dnevno.

U velikom pregledu studija objavljenom u European Journal of Preventive Cardiology, oni koji su redovno vežbali jogu pokazali su značajno poboljšanje LDL holesterola, HDL holesterola i krvnog pritiska, u odnosu na one koji nisu vežbali.

5.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3861018/ 6. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/2047487314562741?journalCode=cprc

Foto: Unsplash

Većina vežbi će dati rezultate ako vežbate redovno. Sve ove navedene vežbe su korisne za smanjenje holesterola i štite vas od kardiovaskularnih bolesti. Možete odabrati koji je najbolji za vas na osnovu vašeg ukupnog zdravlja, stanja vaših zglobova i životnog stila.

Postoje i druge opcije. Ako redovno igrate tenis ili plešete, verovatno ćete trošiti približno istu energiju kao neko ko brzo hoda ili trči. Važno je postići barem 30 minuta vežbanja umerenog intenziteta dnevno, uz trening otpora dva puta nedeljno. Zatim dodajte još neke aktivnosti koje vam prijaju tokom dana kada možete. Gde god da ste, ustanite i krećite se!

Pored vežbanja, postoje i prirodni preparati koji vam mogu pomoći u sniženju holesterola i pročišćenju vaših krvnih sudova. Jedan od njih je i Arteroprotect Forte.

Arteroprotect Forte doprinosi regulaciji nivoa holestrola u krvi, povećanju elastičnosti krvnih sudova, normalnom stanju arterija i smanjenju kalcifikacije.

Neka vaši krvni sudovi najzad prodišu… uz Arteroprotect Forte!

Foto: Promo/Abela Pharm

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

'