AKTUELNO

Prvi reket sveta na otvaranju sa Musetijem, obnovljena sećanja na prošlogodišnji Rolan Garos; Džaziri opet protiv Srbina – ovoga puta Krajinovića

Završen je žreb za 30.jubilarno izdanje turnira ATP serije 500 Dubai Djuti Fri Tenis Čempionšips – i može se reći – sa izazovnim ishodom za igrače iz Srbije.

Prvi reket sveta i nosilac turnira koji je osvajao 5. puta do sada, Novak Đoković – otvara pohod na “Srebrni jedrenjak” mečom protiv primaoca posebne pozivnice i neugodnog rivala sa prošlogodišnjeg Otvorenog prvenstva Francuske – Lorenca Musetija. U slučaju pobede, Novak će ukrstiti rekete sa boljim iz meča Hačanov – De Minor, a onda najverovatnije ili sa bivšim šampionom Robertom Bautistom Agutom ili Marinom Čilićem. U eventualnom polufinalu bi mogao da mu se kao rival pojavi jedan od dvojice odličnih mladih Kanađana – osvajač Roterdama Feliks Ože Alijasim ili prošlogodišnji polufinalista Denis Šapovalov – koje već u prvom kolu čekaju značajni izazovi u vidu Bazilašvilija – odnosno Fučoviča.

“Meč protiv Novaka na Rolan Garosu je bio veoma značajan za moju dalju karijeru, i nadam se da ću ovde biti na nivou igre koji sam prikazao u Parizu. Naravno, igramo na različitoj podlozi, na turniru koji je bio veoma uspešan za njega – I nadam se da ću moći da uđem u dobar ritam kako bih odigrao ovaj meć na željeni način, jer su mi potrebni takvi mečevi za ostatak sezone,” prokomentarisao je žreb Lorenco Museti.

Maleku Džaziriju poslednje tri godine redovno sleduju protivnici iz Srbije – uz tradicionalnu specijalnu pozivnicu koju dobija kao jedan od omiljenih igrača iz arapskog dela sveta. “Da, ili oni mene prate – ili ija njih,” uz osmeh kaže simpatični Tunižanin koji inače trenira u Beogradu. Pre dve godine sam otvorio turnir protiv Novaka, prošle godine sam igrao sa Dušanom Lajovićem – a ove godine idem na Filipa – I nekako mi je drago zbog toga, jer imam zaista odlične odnose sa svim igračima iz vaše zemlje. Prošle godine sam trenirao u Novakovom centru, obožavam da boravim u Srbiji. Zamislite – trebao sam danas da treniram upravo sa Filipom, pa ćemo sada videti da li ćemo ostati pri tom planu. Drago mi je da I ove godine imam priliku da igram na ovom izuzetnom turniru, i nadam se da će mi dobri nastupi u prošlosti i ove godine pružiti potrebno samopouzdanje pred nastavak sezone,” zaključuje za Kurir Džaziri.

U njihovom delu žreba – već na samom početku se izdvajaju mečevi Hurkač-Bublik, iznenađenje sezone 2021. Van der Zanšulp i prošlogodišnji finalista Dubaija Heris i Davidović-Fokina-Siner. Primalac treće posebne pozivnice I bivši osvajač turnira Endi Marej igra protiv još uvek nepoznatog kvalifikanta, osvajač iz 2021 Karacev igra protiv neretko opasnog Mekdonalda, dok drugi nosilac i prošlogodišnji polufinalista Rubljov nastupa protiv nepredvidivog Britanca Evansa. Gornji deo te sekcije žreba je potpuno neizvestan – u kome bi bilio koji od prvospomenute petorice mogao da dođe do polufinala – dok se u donjem delu očekuje Rusko četvrtfinale Karacev – Rubljov.

U svakom slučaju – izuzetno jak turnir u Dubaiju je pred nama – upravo onakav kakvog bi poželeli svi ljubitelji “belog sporta” i pratioci naših asova. Jer – osvojiti Dubai ove godine podrazumeva tenis na najvišem nivou, a kada bi to pošlo za reketom upravo Novaku Đokoviću – predstavljalo bi najlepše moguće ohrabrenje pred nastavak ove turobno započete sezone i potpuni raskid sa nemilim događajima iz Melburna.

Autor: