AKTUELNO

U toku su izbori na KiM koji su od velikog značaja za budućnost srpskog naroda na KiM, kažu sagovornici TV Pink.

Predsednik Rakić i potpredsednik Srpske liste i kandidat za poslanika Igor Simić, glasali su na izbornom mestu u Tehničkoj školi "Mihailo Petrović Alas" u severnom delu Kosovske Mitrovice. Njih dvojica su predvodili veliku grupu Srba koji su se jutros okupili kod spomenika Knezu Lazaru i odatle zajedno krenuli na glasanje.

Nakon glasanja, Rakić je izjavio da su ovi izbori odlučujući za budućnost srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije, te da je zato potrebno da ta lista osvoji svih 10 mandata u kosovskoj skupštini.

Prof. dr Zoran Dragišić, Bivši šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Zoran Dragišić gostujući u Novom jutru Pink televizije rekao je da za sve Srbe važna veća izlaznost, jer rezultat današnjih izbora značajno može da utiče na dalje ondose Beograda i Prištine.

- Za sada izborni proces se odvija bez problema, a to govori da su građani koji žive na KiM, ali i oni koji su interno raseljeni, svesni da je važno da izađu na ove izbore i da podržu Srpsku listu. Oni su se odazvali i na povziv predsednika Vučića i države Srbije da se izađe na ove izbore. On su veoma važni za opstanak srpskog naroda na KiM, ali i za buduću pregovaračku pozciju po pitanju dijaloga Beograda i Prištine – objasnio je Dragišić, iskazujući nadu da je moguće da se dijalog i nastavi nakon izbora.

Dragišić je istakao da je ovih dana bila uzbudljiva kampanja, pre svega kada je istraživačka mreža Birn podnela prigovor na spot Srpske liste u kojoj j se čuje poruka “Srbija zove”.

- Bili su razni pokušaji da se unese nejedinstvo u srpski narod, takođe da se stvore neke nove, fantomske organizacije koje nemaju uticaja među srskim naorodom. Uprkos tome, nadamo se da neće biti nikakvih incidenata – objasnio je.

Zoran Baki Anđelković, bivši predsednik izvršnog veća za Kosovo i Metohiju istakao je da je jedinstvo srpskog naroda sada krucijalno za njihov opstanak tamo.

- To im jedino garantuje da se u budućim razgovorima bude pravilnosti i poštovanje dogovora. Srpska lsta ima šanse da osvoji i više od 10 mandata, 10 je minimum koji treba da ima. Na KiM neće izaći više od 40 odsto birača, jer nema ih toliko, ti birački spisi nisu pouzdani. Sa dobrim odzivom, kada bi izašlo 70 do 80 odsto lista, Srpska lista bi mogla da ostvoji i 12 mesta, a sa tim ništa ne bi tek moglo da se odluči bez Srba – objašnjava on.

#Izbori

#Kosovo

#Novo jutro

'