AKTUELNO

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan trenutno boravi u Beogradu u zvaničnoj poseti Srbiji, a njegova poseta može pozitivno da se odrazi pre svega za srpske i turske preduzetnike koji ovo mogu da iskoriste i da ojačaju međusobnu saradnju, ocenili su sagovornici Pink televizije u Novom jutru.

Aleksandar Međedović, član Tursko-srpskog poslovnog saveta u Istanbulu već 20 godina se nalazi u Turskoj. Kako za Novo jutro kaže, Jugoslavija i Srbija su bile teme o kojima se tamo nije razgovaralo, niti je bilo bilo kakvih odnosa. Međutim, kako je ocenio, to se sada značajno promenilo i sve u korist Srbije jer je u njenom interesu da ima dobru saradnju sa zemljom kakva je Turska.

Međedović je posetu ruskog predsenika Erdogana ocenio kao značajnu.

Foto: TvPink Printscreen

- Lepo je sada da dve nacije dobro sarađuju na ovaj način. Širok je spektar sradnje, od kulture i obrazovanja, do poslovnih ulaganja. U Turskoj živi veliki broj ljudi koji imaju poreklo sa Balkana, i zbog toga to dobija na težini. Zadnjih par godina, interesovanje za Balkanom je veće – kazao je Međedović.

On objašnjava da je Srbija postala jako popularna za turiste iz Turske.

- Turisiti se ovde osećaju lepo i to je važno. Turci žele da svoje odmore provodu ovde – kazao je on.

Đorđe Milić, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastructure, je podsetio da je prethodna poseta Erdogana bila pre dve godine.

- Tada smo sa njima potpisali 17 međudržavnih sporazuma i videlo se u kratkom vremenoskom periodu da se ti sporazumi dobro odvijaju. Iz mog ministarstva pokrivamo građevinarstvo, koje doživljava veliku ekspanziju. Ovo je važno jer pre 20 godina nismo imali nikava odnos sa Turskom, međutim sada imamo jako dobru saradnju – objasnio je Milić.

On je ocenio da Srbija i Turska pre svega mogu da ostvare dobru saradnju naročito u građevinarstvu.

- Vrlo veliki pomaci su napraveljni u poslednjih nekoliko godina, naročito iz oblasti građevinarstva – kazao je on.

Foto: TvPink Printscreen

On je takođe istakao i značaj budućeg autoputa koji će povezivati Beograd i Sarajevo, a čiji kamen temeljac će biti postavljen danas.

Međedović je istakao da je akutelna poseta Erdogana Srbiji značjna.

- Važno je da se srpkim privrednicima da vetar u leđa, da mogu da izvoze u Tursku. Pitanje je šta bi Srbija mogla da ponudi Turcima, ali svesni smo da ima dosta toga i da će saradnja ovih dveju zemalja biti još bolja - rekao je Međedović.

#Aleksandar Vučić

#Redžep Tajip Erdogan

#Srbija

#Turska

'