AKTUELNO

Na vest da će se predstavnici Evropskog parlamenta sastati samo sa jednim delom opozicije u Srbiji burno je reagovao drugi deo opozicije, na šta je Aleksandar Stevanović, kopredsednik Stranke moderne Srbije, rekao da su moguća dva razloga za tu odluku.

- Za sada su to samo naša promišljanja šta iza toga stoji, u osnovi imamo dva moguća scenarija. Prvi scenario je da su predstavnici Evropskog parlamenta koji pripadaju jednoj grupaciji koja je bliska našoj vladajućoj strukturi pokušali da se možda poslednji put uvere i privole stranki koje su najžeći zastupnici bojkota da im to nije najbolja politička odluka – rekao je Stevanović u emisiji Pravac autora i voditelja Aleksandra Vasića.

- Ta odluka je legitimna, ali mišljenje Stranke moderne Srbije je da bi bojkot, pogotovo neki masovniji bio bruka za Srbiju i da ne bi doprineo ni stabilizaciji političkih prilika ni budućnosti reformi - dodao je Stevanović.

Stevanović kaže da bi taj scenario bio donekle tužan i da je šteta da bilo ko bojkotuje izbore, pogotovo da ne učestvuje u pregovorima da se poboljšaju uslovi.

Foto: TV Pink Printscreen

- Drugi scenario je mogućnost da postoji deo Evropskog parlamenta koji daje više na značaju nekoj grupaciji. Oni su možda pojedinačno najveći, ali kada se sabere cela opozicija daleko su od toga da su išta manji nego jedna mala većina – naveo je Stevanović.

Kako kaže, veliki problem našeg društva je što ne postoji dovoljno volje da se razgovara.

Aleksandar Šapić, predsednik Srpskog patriotskog saveza, kaže da je pravo Evropskih parlamentaraca da se sastaju sa kim žele, ali da bi trebali da kažu zašto su se odlučili na taj postupak.

- To je njihovo pravo, ne možemo mi njima da određujemo sa kim će se videti, sa kim neće. Kakve to potencijalno konsekvence može da ima, mislim da ne može dobre da ima zato što, ako ćemo da se bavimo nekim podelama, postoje dve vrste podela u politici, a to su podele na vlast i opoziciju – kazao je Šapić.

Kako kaže, druga vrsta je utemeljenje u biračkom telu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ljudi koji se nalaze na odgovornim mestima kao što su evropski parlamentarci smatram da bi morali da povedu računa i da ukoliko razgovaraju sa vlašću, ukoliko razgovaraju sa opozicijom, ne bi smeli da dozvole sebi da ulaze u to ko je koliko relevantan, što je jako diskutabilno – ističe Šapić i dodaje da ne zna koji je razlog odluke parlamentaraca, ali smatra da bi taj razlog trebalo da se javno kaže.

Šapić je naveo da je njegova stranka odlučila da izađe na izbore pre svih drugih da je ne bi vezivali ni za vlast ni za opoziciju.

#Aleksandar Stanković

#Aleksandar Vasić

#Aleksandar Šapić

#Emisija Pravac

#Izbori

'