AKTUELNO

Najvažniji rezultat poslednje sednice Narodne skupštine je to što smo pokazali da je pravo mesto dijalogu upravo u parlamentu, kao i da mogu svi da razgovaraju bez obzira na političke različitosti, rekla je za televiziju Pink, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Gojković je istakla da je najbitnije da može da se razgovara o dobrim predlozima Zakona, bez obzira, kako kaže, na to da li ih predlaže neko ko se nalazi u većini koja podržava rad Vlade ili u opozicionim redovima.

“Kao rezultat toga imamo dijalog u Skupštini i donošenje četiri dobra Zakona”, rekla je Gojković.

Gojković je istakla da je prvi snižavanje izbornog cenzusa sa 5 na 3 posto, koji kako kaže, omogućava da građani Srbije imaju širi spektar mogućnosti izbora političkih stranaka koje će ih predstavljati u narednom sazivu parlamenta, kojim takođe, dodaje, uz pomoć širine političkih ideja onemogućimo da ulica zameni parlament.

“To da ulica zameni parlament nije poželjno nigde u svetu i nećemo dozvoliti da Srbija, koja je politički stabilna i sigurna zemlja, i jedan uzor u regionu, pa i na čitavom kontinentu, postane nešto drugo”, rekla je Gojković.

Takođe, ističe, donet je Zakon o pravima žena i rodnoj ravnopravnosti, koji omogućava manje zastupljenom polu, da učestvuje u narednom sazivu u ukupnom procentu od 40 odsto.

Foto: TV Pink Printscreen

Ona je rekla da će jednom u budućnosti kada budemo razgovarali o pravima žena taj zakon koji je donet u četvrtak, ući u istoriju i da je skupština napravila izuzetno veliki korak.

“Njega su u parlamentu podržali i članovi vladajuće većine, ali i mnogobrojni opozicioni poslanici. Drago mi je što mogu da kažem da je prevladala ideja, bez obzira ko je predložio taj Zakon”, rekla je Gojković.

Komentarišući napade na Gordanu Čomić, upravo zbog ovog Zakona, kao i izjavu Zorana Lutovca i njegovu izjavu da Vučić želi da mu otme stranku, Gojković je zaključila da je njemu stranku već oteo Dragan Đilas.

“Oni su primetili da je Đilas stranku kidnapovao, ali Lutovac ne želi to sebi da prizna, a pokušava da sebe i od ostatka Demoktratske stranke napravi nekakvu žrtvu Aleksandra Vučića. Međutim, Vučić zaista nema vremena da se bavi Demoktratskom strankom. Ovo je zapravo bezvezan pokušaj i komentar Lutovca, kako bi pokušao da objasni svoj stav za bojkot, i to što smatra da je bojkot rešenje”, rekla je Gojković.

Ona je istakla da, čak i da nisu podržavi predlog Gordane Čomić, Lutovac bi ih takođe napao.

Foto: TV Pink Printscreen

“Uz svo uvažavanje izbora DS da baš Lutovac bude predsednik, ne vidim ga kao nekoga za tu poziciju. Tu vidim Đilasa, Šolaka i Obradovića. Boško Obradović je postao glasnogovornik DS i ne mogu da polemišem sa Lutovcem, kad on to u suštini nije”, rekla je Gojković.

O izjavi predstavnice Evropskog parlamenta Tanje Fajon da ima sumnju u vezi spuštanja cenzusa, Gojković je rekla da bi povećanje cenzusa bilo sumnjivo ali da u spuštanju cenzusa ne vidi ništa sporno.

"Uradili smo dobar posao u tri kruga dijaloga na kojima je bilo i vanparlamentarnih partija, napravili smo dobre pomake koje do 2012. godine nismo mogli da zamislimo", rekla je Gojković.

Kako kaže, strah od toga da će biti pogoršani ulovi smanjenjem cenzusa ne razume.

“Ovako se građanima omogućava da imaju svoje predstavnike u parlamentu, biće različitih političkih ideja i najvažnije je da će se dijalog vratiti u parlament, a onemogućiti da se na ulici raspravlja o bilo čemu”, rekla je Gojković.  

Gojković je najavila da bi uskoro pred poslanicima trebalo da se nađe Predlog zakona o poreklu imovine i dodala da će parlament, ako bude potrebno, raditi do izbora.

"Mnogo posla je pred nama. Ako ima potrebe da se radi, naravno da ćemo raditi do izbora. Saziv parlamenta postoji sve dok se novi ne izabere", rekla je Gojković.

Ona je podsetila da izbori još nisu raspisani i da će se pred poslanicima uskoro naći ozbiljan Predlog zakona o poreklu imovine, te da će to biti jedna od važnijih sednica Skupštine Srbije.

Kaže da je Zakon o poreklu imovine veoma važan, i da treba da se vidi ko je na koji način došao do velike imovine.

"Ja sam tu i svi iz SNS-a su tu, ali da vidimo da li su i drugi spremni da prihvate Zakon na delu", rekla je Gojković.

#Maja Gojković

#Zakon

#parlament

'