AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je danas konsultacije za formiranje nove Vlade sastankom sa predsednikom SPAS-a Aleksandrom Šapićem, koji je predvodio izbornu listu "Aleksandar Šapić-Pobeda za Srbiju".

Šapić je u zgradu Predsedništva na Andrićevom vencu došao u 11 časova.

- Dobar razgovor sa Aleksandrom Šapićem, predsednikom stranke Srpski patriotski savez - SPAS o ključnim problemima Srbije, njenom ekonomskom napretku i borbi za očuvanje vitalnih nacionalnih interesa, napisao je predsednik Vučić na zvaničnom Instagram nalogu Budućnost Srbije.

Vučić, koji kao predsednik države treba da odredi mandatara za sastav nove vlade, konsultacije je počeo početkom sedmice razgovorima sa predstavnicima liste Albanaca. Novinarima je tada predsednik PDD-a Šaip Kamberi rekao da su oni preneli svoje zahteve Vučiću, koji se najpre odnose na veće učešće Albanaca u državnim institucijama.

Vučić se sastao i sa predsednikom Stranke pravde i pomirenja Muamerom Zukorlićem, koji je poručio da će biti ili vlast ili opozicija, odnosno da njegova stranka neće, kao do sada, imati savetodavnu ulogu u izvršnoj vlasti. Rekao je da su Srbiji potrebni nova vlada i premijer sa kredibilitetom.

Sa Vučićem je razgovarao i predsednik SVM Ištvan Pastor koji je najavio učešće te stranke u izvršnoj vlasti na niovu državnih sekretara u šest do sedam ministarstava.

Narednih dana, šef države će se sastati sa socijalistima, kod kojih su, uoči formiranja nove vlade, prisutne unutarstranačke razmirice, jer su pojedini članovi učestvovali na protestu protiv vlasti, na šta je isključenjima i smenama reagovao predsednik te stranke Ivica Dačić.Vučić će se sastati i sa predstavnicima stranke na čijem je čelu, Srpske napredne stranke, koja je osvojila ubedljivo najviše mandata na prethodnim izborima.

Šapić: Razgovarali smo o državnim pitanjima, ne o SPAS-u u vladi

Predsednik SPAS-a Aleksandar Šapić preneo je novinarima, posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da očekuje da se ponovo sastanu u naredne dve nedelje.Vučić ga je, kaže Šapić, informisao o državnim pitanjima, poput Kosova i Metohije i situacije u vezi sa korona virusom, a konkretno o ulasku SPAS-a u vladu nije bilo reči.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Mislim da će glavna stvar biti da li ćemo se oko strateških državnih pitanja saglasiti. Ukoliko oko toga bude dogovora možemo da pričamo o ulasku u vladu. Ako ne možemo da postavimo zajedničke imenitelje, ja neću biti deo te vlasti", rekao je Šapić, odgovarajući na pitanje šta će biti presudno da SPAS bude deo buduće vlasti.

Na pitanje da li ga je Vučić pozvao u vladu, Šapić je odgovorio da nisu razgovarali o tome i ponovio da ga je Vučić obavestio više o ekonomskoj situaciji, o borbi sa korona virusom, ali i o situaciju sa KiM, odnosno pregovorima koji čekaju Srbiju.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Mogu da vam kažem da nas čeka dosta težak period u narednim mesecima, politički težak. Mislim da su veliki izazovi pred Srbijom, a da li ću biti deo vlade ili ne pokazaće vreme i neki sledeći sastanci. Sada nismo razgovarali o tome", rekao je Šapić.

Ovo je, kaže, bio prvi kontakt u kojem su predsednik SNS i SPAS-a mogli da vide šta im je zajedničko, a šta ih razlikuje. Shodno tome, ni o uslovima za ulazak u vladu ni sa jedne strane nije bila tema, dodao je.Šapić je razgovor sa Vučićem ocenio kao "privatan", a na pitanje da pojasni ponovio da je to "privatan razgovor dva odrasla čoveka na ozbiljne teme" i dodao da će kada bude smatrao da treba da iznese detalje u javnost to i učiniti.Predsednik SPAS, koji je inače dobio najviše glasova na Novom Beogradu, kaže da o toj opštini danas nije razgovarao sa predsednikom Srbije, odnosno, kako je precizirao "nisu razgovarali ni na jednu temu koja se tiče političkih kalkulacija". "Današnji sastanak se završio na programskim pitanjima, odnosno informisanju mene o stvarima koje ne mogu da znam kroz medije i moje mišljenje o tome", rekao je Šapić.

#Aleksandar Vučić

#Aleksandar Šapić