AKTUELNO

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš ocenio je da politika neće imati uticaj na procese pred Specijalnim sudom za zločine OVK na način na koji smo do sada navikli, ukazavši da su sudije i tužioci svesni koliko je teško zadržati svedoke.

Komentarišući to da će svedocima protiv Saljiha Mustafe biti dodeljani pseudonimi u vidu broja, Dragaš je podsetio da su od 20 svedoka protiv Ramuša Haradinaja, svih 20 na misteriozan način poginuli ili netsali usred svedočenja ili pre svedočenja.

- Pored posrednih dokaza u procesu su najvažniji svedoci koji su neposredni svedoci onoga što se dešavalo – rekao je Dragaš za Pink i dodao da je sudu bilo potrebno nekoliko godina da počne da radi od kada je uspostavljen.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je napomenuo, opstukcija sproveđena od strane Haradinaja i OVK ekipe nije ulivala poverenje da će od tog suda biti nešto, da će biti efikasan.

Prema njegovim rečima, kada je Džek Smit prošle godine usred pregovaračkog procesa kada je prištinska delegacija trebalo da otputuje podigao predlog optužnice protiv Hašima Tačija videlo se da nemaju nameru da aboliraju oficire i lidere OVK za zločine koje su počinili na Kosovu.

- Ohrabruje to što nemamo farsu, koju smo sa pravom očekivali, kao srpska strana jer nam je do sada iz Haga isporučivana selektivna pravda, te smo razočarani i od ovog suda očekivali da na isti način funkcioniše i da ispuni samo formu, a da suštinu ne vidimo – rekao je Dragaš.

Kada se objavljuje stotine njih iz OVK koji su optuženi, vidimo da ovo nije nikakva farsa i da sud hoće ozbiljno da pokaže da je pravda i dostižna i dostupna I da je nevažno da li je zločine počinio neko sa srpske ili albanske strane i da on mora za to da odgovara

- Ovo je vrlo važno za žrtve i njihove porodice. Statisfakcija kroz sprovođenje procesa i kažnjavanje onih koji su izbegli u Haškom tribunalu zato što imaju dobre advokate, jer su svedoci odustajali…- naveo je Dragaš.

On je ukazao na postojanje dvostrukih aršina po pitanju Kosova kada je većina zapadnih zemalja u pitanju, ali čak i ako je ovo njihov način da “operu savest” moramo biti zadovoljni što se ovo dešava i što ćemo na ovaj način dokazati kakav je to rat bio.

- Kada ste prijatelji sa SAD i zapadom onda niste teroristi, već ste borici za slobodu, niste špijuni, nego obaveštajci…OVK je bila na listi Stejt deparmenta nekoliko godina kao teroristička organizacija. Šta se desilo u međuvremenu, kako su postali preko noći boric za slobodu? – dodao je Dragaš.

Napomenuo je da su sudski procesi najčešće političkog karaktera kada je Kosovo u pitanju, ali opet moramo biti zadovoljni I verovati da će biti dostignuta paravda.

#Orhan Dragaš