AKTUELNO

To što Srbi slave Kosovski boj kao pobedu, nije ništa drugo do mit i pokušaj falsifikovanja istorije, kažu takozvani istoričari.

Liga istoričara Kosova "Alji Hadri", ogranak u Dečanima, optužila je Srbiju da predstavljajući izgubljenu Kosovsku bitku 1389. godine kao pobedu pokušava da falsifikuje istoriju zasnovanu na mitovima i lažima.

U svojoj reakciji, istoričari Dečana podsećaju na mišljenje da se istorija Kosovske bitke ne može promeniti.

- Kosovska bitka 28. juna 1389. godine bila je najveći poraz koji je pretrpeo balkanski antiosmanski savez koji su činili balkanski prinčevi, i među najvećim pobedama Osmanskog carstva u četrnaestom veku - navodi se u izjavi predsednika Lige istoričara Kosova „Alji Hadri“, Škodran Imeraj.

Štaviše, istoričari Dečana kažu da poraz balkanskog saveza protiv osmanskih snaga, koji Srbi, koji su bili vojna manjina u ovom savezu, slave kao pobedu, nije ništa drugo do mit i pokušaj falsifikovanja istorije.

- Njihovi manevri da Kosovo pretvore u „srpsku svetu zemlju“ ne stoje, jer su Srbi zvanično prihvatili pravoslavlje od Albanaca, koji su uglavnom bili pravoslavne veroispovesti, jer je većina albanskih zemalja posle 1054. godine, kada je crkva podeljena na dva obreda, katolički - zapadni i pravoslavni - istočni, pripadala Istočnoj crkvi, jer su bili pod upravom Vizantijskog carstva, cara čija je zvanična religija bila pravoslavlje. Srpska istorija je izgrađena na mitovima i lažima. Oni su kao narod uvek bili uzurpatori i kao takvi ponašali su se od 7. veka, kada su na Balkan došli kao varvarska plemena - zaključuje se u reakciji albanskih istoričara.

#Dečani

#istoričari