AKTUELNO

Novinar Predrag Jeremić i politički analitičar Branko Radun ocenili su da je Saša Janković politizovao instituciju zaštitnika građana i postavili pitanje zbog čega je on bio zaštićen.

Novinar Predrag Jeremić je ukazao da je 2012. godine Janković dobio podršku u Skupštini Srbje i da je tada počela njegova politička karijera.

On je ukazao da je Jankovićeva funkcija bila da pomogne određenom građaninu.

- Kome je on to konkretno pomogao? - zapitao je Jeremić i dodao da se sve svodilo na deklarativa saopštenja i da je Janković radio mimo propisa.

- Imamo jeziv problem. Sve što je radio je van ograničenja koja je imao. Niko nije kontrolisao njegov budžet godinama...Zbog čega je bio nedodirljiv? Da li to ima veze sa njegovim igrama sa Devenportom u Pionirskom gradu i drugim ambasadorima? - dodao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, ni u Americi, ni u jednog drugoj zemlji ne postoji mogućnost da zaštitnik građana kontroliše tajne službe.

Foto: Printscreen

- Kako je moguće da se Janković postavi iznad svih? - dodao je Jeremić, i praveći poređenje sa institucijom poverenika za informacije od javnog značaja, ocenio da se Rodoljub Šabić drži delokruga svog rada.

Govoreći o izboru nove premijerke, on je zaključio da sa novom premijerkom Srbija kreće u novu politiku, ima punu kasu, utabanu stazu i mnoga vrata su joj otvorena.

Pročitajte još: KAMPANJA PROTIV VUČIĆA-DAN 28: Rodić traži utočište za neplaćene poreze i druge kriminalne radnje!

Politički analitičar Branko Radun kaže da je institucija zaštitnika građana bila deo sistema takozvane četvrte grane vlasti, koja podrazumevala da se preko NVO vrši medijski pritisak i da se traže dokumentu.

Kako je naveo, vlasti je pre 10 godina stigao zahtev sa zapada kako treba da izgleda ta institucija, koliko treba da ima zaposlenih i koliko će iznositi plate.

- Ne može neko ko vodi instituciju zaštitnika građana da se meša u politiku. Kada je ušao u kampanju trebalo je da se povuče sa mesta zaštinika građana, ovako je politizovao tu instuciju - dodao je Radun.

#Branko Radun

#Saša Janković

'