AKTUELNO

Vlasnik i glavni i odgovorni urednik "Vranjskih" Vukašin Obradović započeo je štrajk glađu, što je Vlada okarakterisala kao najradikalniji vid protesta koji ne vodi rešenju problema.

Vlada Republike Srbije saopštila je da je medijska strategija koja je pre tri godine doneta uz široku saglasnost medijskih udruženja, civilnog sektora i međunarodnih institucija, definisala povlačenje države iz medija. Sve organizacije i udruženja koji su učestvovali u kreiranju medijske strategije, pohvalili su ovaj princip uređivanja vlasništva u medijima, kao način da se obezbedi samostalnost u njihovom radu, navodi se u saopštenju Vlade. Po ovom principu, kako se dodaje, mediji se finansiraju po tzv. projektnom principu odnosno preko konkursa koji organizuju državne institucije, međunarodne organizacije i donatori koji se bave podrškom rada medija.

Vlada Republike Srbije je putem konkursa koje je organizovalo Ministarstvo kulture i informisanja za sufinansiranje sadržaja, od 2014. do danas, podržala "Vranjske" sa ukupno 4.475.959 dinara. U ovoj godini, "Vranjske" su dobile 1.000.000 dinara za projekat ”Čitaj, lajkuj, šeruj Boru” i 700.000 dinara za ”Jug Srbije onlajn”, što je za 70 odsto više nego prošle godine. U 2016. godini ”Vranjske” su dobile milion dinara za projekat ”Krivični postupci - evropske integracije - domaća praksa”, u 2015. godini 1.200.000 dinara, a u 2014. godini 575.959 dinara. Nedeljnik ”Vranjske” ni po jednom osnovu ne može biti okarakterisan kao medij koji je na bilo koji način diskriminisan od strane konkursnih komisija Ministarstva kulture i informisanja i Vlade Republike Srbije, čak naprotiv. Dodatno, iz budžeta grada Vranje, u periodu od 2014. godine do danas, novinskom izdavačkom preduzeću ”Vranjske” isplaćen je iznos od 9.026.808 dinara po različitim osnovama – stoji u saopštenju.

Pored ovoga, iz Vlade ističu da se "Vranjske" bespravno nalaze u prostorijama Fonda PIO koji je u nadležnosti Filijale Vranje i da je Vlada Republike Srbije sve ove godine nalazila način da izađe u susret ”Vranjskim” i prevaziđe i te probleme.

- Podsećamo da su u periodu od 2008. do 2012. godine, ”Vranjske” od Vlade Republike Srbije dobile ukupno 1.674.794 dinara. Dakle, Vlada Republike Srbije je samo ove godine, opredelila veći iznos ”Vranjskim” nego što je ukupno dodeljeno u periodu od pet godina, od 2008. zaključno sa 2012. godinom – piše u saopštenju Vlade i zaključuje se:

"Iz svega navedenog, jasno je da se ovde ne radi o gušenju slobode medija, slobodne reči ili kritičkog mišljenja, imajući u vidu iznose koje su ”Vranjske” dobijale od Vlade Republike Srbije, a posebno od 2014. godine, kao i grada Vranje, već da je reč o problemu održivog finansiranja sa kojim se suočavaju svi mediji širom sveta. Štrajk glađu najradikalniji je vid protesta koji ne vodi rešenju, već u još veće probleme. Vlada apeluje da se rešenja traže na drugi način i uvek je otvorena za dijalog."

#Skupština Srbije

#Vlada Srbije

#Vranje

#novine

'