AKTUELNO

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa ambasadorkom Republike Portugalije u Republici Srbiji Nj. E. Marijom Viržinijom Mendes de Silva Pinom, sa kojom je razgovarao o daljem unapređenju već dobrih i prijateljskih bilateralnih odnosa.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo zbog obeležavanja 140 godina diplomatskih odnosa dve zemlje, kao i uverenje da će se politički dijalog i dinamika bilateralnih poseta intenzivirati.

Tokom otvorenog razgovora, istaknuta je obostrana spremnost za dalje produbljivanje saradnje između Srbije i Portugalije u svim oblastima od zajedničkog interesa, prvenstveno kroz doprinose dva parlamenta i rad Poslaničke grupe prijateljstva sa Republikom Portugalom koja je u NSRS tradicionalno formirana i u aktuelnom, XIII sazivu.

Foto: Narodna skupština, kabinet predsednika

„Ove nedelje će po prvi put biti formirana PGP sa Republikom Srbijom u Parlamentu Portugala, koja će biti odličan kanal komunikacije sa kolegama poslanicima iz Srbije“, poručila je ambasadorka Viržinija Pina.

Predsednik Narodne skupštine je zahvalio Republici Portugaliji na aktivnoj i kontinuiranoj podršci koju pruža Srbiji na putu evropskih integracija i izvestio o situaciji u dijalogu Beograda i Prištine.

Foto: Narodna skupština, kabinet predsednika

„Srpski narod ne želi da se miri sa terorom kojem je izložen decenijama i principijelno insistira da se realizuje dogovoreno, te da se konačno, posle deset godina čekanja, formira ZSO. Na sve to Priština odgovara još težim pritiscima, fizičkim napadima i pretnjama, čak tvrdi da nema nameru da ZSO ikada realizuje“, rekao je dr Orlić i dodao da „dok Aljbin Kurti odbija evropske predloge, zvanični Beograd, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ostaje zaštitnik dijaloga i mira, što je jasno konstatovao i Žozep Borel“.

Ambasadorka Portugalije pozdravila je posvećenost koju Beograd pokazuje tokom procesa dijaloga sa Prištinom i izrazila očekivanje da će doći do rešenja koje mora da bude prihvatljivo srpskoj strani.

Sagovornici su tokom sastanka ocenili da postoji dodatni prostor za unapređenje saradnje u oblasti zaštite životne sredine, poljoprivrede, IT sektora i energetike, te izrazili spremnost za zajednički rad i razmenu iskustava.

#Narodna skupština Republike Srbije