AKTUELNO

Šta nakon hitnog sastanka u Savetu bezbednosti UN može uslediti u Siriji i da li bi i do kojih granica mogao da eskalira sukob između SAD-a i Rusije?

Vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže da od sednice Saveta bezbednosti očekuje da će "jedni druge blokirati".

Prvo je Rusija zatražila sednicu zbog pretnji međunarodnom miru, pa su SAD i još desetak zatražile sednicu zbog navodne upotrebe hemijskoh oružja u Dumi, onda je nastala trka čija će sednica biti prva, a predsedavajući Peru je tu nešto izmuljao. Ono što je činjenica i što je jasno jeste da su Rusi još pre mesec i po dana upozoravali da će biti provokacija hemijskim oružjem upravo na prostoru Dume. To se i desilo. Pogledajmo logično: da li je Siriji potrebno da koristi hemijsko oružje kada su ovi u Guti pred kapitulacijom? Da li je to potrebno kada se zna da upotrebu hemijskog oružja osuđuje ceo svet? Niko normalan neće koristiti hemijsko oružje pred pobedom! Mantra žrtve se neprekidno ponavlja i izgleda da su neki centri moći na zapadu usvojili da je status žrtve najisplativiji - kaže Lazanski za "Novo jutro".

Foto: TV Pink

On podseća da lekari sa lica mesta nisu potvrdili da je bilo simptoma trovanja.

- Deci dekontaminiraju oči, a sebi nisu zaštitili oči. Nema nijednog snimka dekontaminacije odraslih - to je besramna zloupotreba dece. Bojni otrov samo decu napada? Ovo niko ne dovodi u sumnju - kaže vojni analitičar za "Novo jutro".

Amerikanci i zapad, kako kaže, pokušavaju da na sve načine kompromituju Putina, nanesu Rusiji još jedan propagandno-psihološki udarac i da podele rusko društvo, jer su veliki biznismeni na udaru. Ide se, kako kaže, i na kompromitaciju Moskve pred Svetsko prvenstvo u fudbalu.

Foto: TV Pink

Tramp je vrlo kontroverzna ličnost koja jedan dan govori "gađaću Severnu Koreju", a sutradan "jedva čekam da se vidim sa Kim Džong Unom".

- Jedan dan jedno, drugi drugo. Tramp polako gubi kompas - kaže Lazanski.

Srbiji, kako smatra, ne prete sankcije zbog Rusije.

- Teši me što je dosta zapadnog kapitala ušlo u Srbiju i taj kapital se fino oplođuje, zato zapadu nije u interesu da prestanu da zarađuju na teritoriji Srbije. Drugo, jasno je da će Beograd biti pod pritiskom zapada zbog nezavisne, suverene politike - rekao je Lazanski.

Govoreći o izjavi Hašima Tačija, Lazanski kaže da je ona dokaz da Albanci u budućnosti planiraju veliku Albaniju. U Prištini govore o pomirenju, a onda odu na Košare - simbol našeg otpora agresiji koja je krenula iz Albanije i pošalju poruke da će opet sa puškama... Gde je tu prostor za pomirenje? - zapitao je Lazanski.

#Miroslav Lazanski

#Novo jutro

'