AKTUELNO

Advokat Goran Petronijević kaže za Novo jutro da Srbija mora da prizna sebi da je Prištini obećano da će njen stav u vezi sa KiM biti podržan u Briselu i da je ovo pitanje rešeno. Srbija, ističe, nikada neće priznati nezavisnost južne srpske pokrajine, te će biti jako teško da se dođe do kompromisa za kosovski čvor.

Prekid pregovora izmešu Beograda i Prištine kojeg smo bili svedoci prethodnih meseci je planiran i izazvan, smatra advokat Goran Petronijević. Samo odsustvo volje za razgovorima, pregovorima i kompromisom znači da je ova stvar već rešena i obećana albanskoj strani, smatra advokat.

- Moramo da se pomirimo sa tim da oni imaju informaciju da će se njihov stav podržati i da će pitanje biti rešeno u njihovu korist. Ako je rešenje da Srbija prizna Kosovo, to nije rešenje i neće se desiti. Ne znam kakav će se kompromis naći - kaže Petronijević za "Novo jutro".

Foto: TV Pink

Kaže, očigledno je da je SAD preko Brisela rešio da deminira minsko polje na Balkanu. Smatra da, radi gasa koje prolazi kroz teritoriju regiona, Americi odgovara privremeno stabilna situacija.

U nedelju će biti održana nova runda pregovora Beograda i Prištine, što je juče potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. sociolog prof. dr Vladimir Vuletić kaže da je za ovaj susret važan dogovor Grčke i Makedonije, a koji je ohrabrio one koji na Balkanu vuku konce spolja.

- Važno je razlučiti da je između Atine i Skoplja postignut kompromis kojim nijedna strana nije zadovoljna, a da se u našem slučaju insistira na rešenju koje bi bilo prihvatljivo samo za jednu stranu - kaže Vuletić, dodajući da slučaj imena Makedonije treba da nam bude pouka.

Foto: TV Pink

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da nije preveliki optimista, jer su na stolu mnoga pitanja koja su podignuta posle hapšenja Marka Đurića.

- U nedelju će se voditi političko-bezbednosni razgovori između dva predsednika sa ciljem provere da li je atmosfera među njima takva da idu dalje. Ako ovo bude uspešno, nastaviće se u ponedeljak sa konkretnim temama kao što je ZSO - kaže Janjić.

Foto: TV Pink

Smatra da će biti razmene mišljenja o nastavku procesa. Glavni cilj je kontrola nad teritorijom i sve se, kaže, svodi na političku igru prevlasti na KiM.

Petronijević kaže da izjava Redžepa Hotija može da bude kao podmetnuta nama kako bismo pokrenuli pitanje podele.

- Ubeđen sam da Albanci neće reći jednu jedinu reč ako im neko nije rekao da to uradi. Zato mi liči kao da je nama podmetnuto da mi to pomenemo. Njihov plan je velika Albanija koju su podržale SAD i one su im saveznik u tom planu. Ne smemo imati dilemu da to nije tako - kaže advokat.

Janjić je podsetio da u Sandžaku ne žive samo muslimani i bošnjaci, već i Srbi i Crnogorci.

- Ako se zaigra na etničku priču podele, dobićemo novi haos koji smo delimično doživeli devedesetih i za vreme Drugog svetskog rata - kaže Janjić.

On podseća da Sandžak nije bio deo velike Albanije, već NDH. Smatra da će Makedonija ubrzo dobiti poziv za NATO i postati članica EU po ubrzanom postupku.

Ceo razgovor pogledajte u nastavku:

#Goran Petronijević

#Kosovo

#Novo jutro

'