AKTUELNO

Aleksandar Apostolovski, novinar dnevnog lista 'Politika', rekao je za Pink da očekuje da u Briselu čujemo ono što smo slušali i do sada, da je uvek bolje voditi dijalog, ali i da mu se čini da će ovo pre svega biti jedna vrsta protokolarnog susreta koja će tek najaviti eventualne razgovore.

Aleksandar Apostolovski, novinar dnevnog lista „Politika“, povodom nastavka tehničkog dijaloga između Beograda i Prištine rekao je da ne očekuje ništa novo. - Očekujem da čujemo ono što smo slušali i do sada. Dobro je što se dijalog obnavlja. Videli smo da su jedno vreme bujale serije incidenata, odnosno napada na Srbe. Tako da je uvek bolje voditi dijalog, ali čini mi se da će ovo pre svega biti jedna vrsta protokolarnog susreta koja će tek najaviti eventualne razgovore - rekao je Apostolovski.

Kako kaže, njihovi stavovi se kose sa našim interesima, ali treba ići polako, mudro, bez naglih poteza. - Vidim da zapad ponovo pokreće pitanje usklađivanja naše spoljno-bezbedonsne politike Evropskoj uniji. Srbija je suočena sa ključnim problemom. Oni traže od nas da uskladimo politiku sa politikom EU, a kada ih pitamo kada ćemo biti primnjeni u EU dobijamo maglovit odgovor - rekao je Apostolovski.

Vasilije Popović, zamenik glavnog i odgovornog urednika „Alo“, rekao je da misli da ako nam uzmu sve pitanje je šta će nam značiti ulazak u EU. - U ovom momentu su, čini mi se, pozicije gore nego prošlog puta. Očekujemo malo olakšavanje, olakšavanje stavova na terenu, da se stvori klima za dalje razgovore. Kuda će to dalje voditi, ne znam, nisam siguran da će se rešenje tako brzo dogoditi - rekao je on.

Apostolovski je naglasio da ne postoji alternativa, da naše težnje da se uključimo u EU podrazumevaju komunikaciju sa predstavnicima evropskih institucija.- Izolacija bi bila pogubna u ovom trenutku. Imamo ključni problem a to je ZSO.  Iako postoje polemike da će ona biti regulisana po kosovskim zakonima, očigledna je bojazan da kada se pominu ZSO njima priviđa Republika Srpska - rekao je Apostolovski i dodao:

- Oni već pet godina ne potpisuju ključni deo sporazuma. Srpska strana ne bi smela da dopusti da se ZSO predstavi kao uslov za potpisivanje pravno-obavezujućeg sporazuma, jer u suprotnom on ne postoji.

Popović je spomenuo da bi možda trebalo pokrenuti pitanja imovine, ulaganja, povratka Srba na Kosovo.- Tu se radi sigurno o milijardama i milijardama evra. Mnogo argumenata Srbija još ima, to svakako nije gotovo i još će se pričati - rekao je Popović.

- Postoji atmosfera koja postaje usijana i u takvoj vrsti atmosfere slabi se i pregovaračka pozicija Srbije, i troši se energija naših vlasti. Greška opozicije je što ona isključivo zasniva svoju politiku na liku i delu Vučića, bolje bi im bilo da se i oni uključe u ova pitanja i da daju svoje ideje i alternativna rešenja - rekao je  Apostolovski.

#Brisel

#Kosovo

#Razgovor

'