AKTUELNO

Ona je naglasila da je naša zemlja u procesu evropskih integracija.

Ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović izjavila je da nikada nije upućen zahtev Srbiji iz EU da mora da bira između EU i Rusije.

- Nikada takav zahtev nije upućen Srbiji i zaista se u pojedinim medijima prenaglašava ta tema - rekla je Joskimović, odgovarajući na pitanje da li je neko od funkcionera EU jasno stavio do znanja da moramo da biramo između EU i Rusije.

Kako je navela mi nismo politički neutralni, u procesu smo evropskih integracija.

- Kao zemlja kandidat, postepeno se do punopravnog članstva usklađujemo sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU. Nastojimo i da održimo dobre političke i ekonomske odnose sa Ruskom Federacijom. Srbija je do sada imala visok stepen harmonizacije s politikom EU - podvukla je Joksimović.

Ona je, na vest da je Hrvatska odblokirala otvaranje pogčlavlja 26 rekla da se nada da će to znaciti zvanično otvaranje poglavlja na prvoj meduvladinoj konferenciji u 2017.

- Srbija je danas država čiji se stavovi i glas uvažavaju - podvukla je ona.

Kako je rekla to je potvrđeno i dokazano izveštajem o napretku, otvaranjem, za vreme slovačkog predsedavanja, prvo dva najvažnija reformska poglavlja, 23 i 24, a zatim i poglavlja 5, koje ce doprineti da se Srbija efikasnije bori protiv korupcije koja postoji u javnim nabavkama, kao i poglavlja 25 o nauci i istraživanju, koje je i odmah zatvoreno.

J. Stanković

#EU

#Jadranka Joksimović

#Rusija

#Srbija

'