AKTUELNO

Srpska lista će sutra u 12.44 na platou trga Braće Milić u Kosovskoj Mitrovici održati skup povodom 2000. dana otkako je Priština preuzela obavezu da formira Zajednicu srpskih opština, a Evropska unija to garantovala svojim potpisom, saopšteno je iz Srpske liste.

- Ovim skupom želimo da pokažemo da nismo zaboravni, ali ni spremni da odustanemo od svojih prava koja proističu iz Briselskog sporazuma - navodi se u saopštenju tim povodom.

Srpska lista je takođe u saopštenju uputila poziv da se na miran i dostojanstven način pošalju jasne poruke da, kako su naveli, "ostajemo i opstajemo na ovim prostorima, i da nećemo dozvoliti da zaborav prekrije sporazum o Zajednici srpskih opština, a nečinjenje Prištine ostane pravilo".

U sredu, 10. oktobra, biće 2.000 dana od kada je u Briselu potpisan sporazum kojim je predviđeno formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) a rezultata nema, čak predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodi da Beograd više ništa po tom pitanju i ne očekuje.

Šest od 15 tačaka sporazuma potpisanog 19. aprila 2013. godine odnosi se upravo na formrianje ZSO, koja je kako je Beograd ocenio bila okosinca sporazuma.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa izvestiocem Evropskog parlametna Dejvidom Mekalisterom, da će i lično obeležiti taj dan.

- U sredu, 10. oktobra je 2.000 dana od kako ZSO nije formirana a to je bila jedna jedina obaveza Prištine iz brisleskog dogovora - rekao je predsednik Srbije, dodajući da je Srbija ispunila sve dogovore, uključujući regionalnu policiju na severu Kosova, pravosuđe, civlinu zaštitu i dogovor o Telekomu.

#Srpska lista

'