AKTUELNO

Predstojeće odlučivanje o članstvu Kosova u Interpolu 20. novembra, svakako je veoma značajno i može biti pokazatelj odnosa snaga i na međunarodnoj sceni i položaja Srbije, složili su se za NOVO JUTRO televizije Pink, Dragan Đukanović sa Fakulteta političkih nauka i bivši ambasador u UNESCO-u Darko Tanasković.

- Diplomatija u međunarodnim organizacijama, i sve što se oko toga događa, je u neku ruku aritmetika gde se broje glasovi, ali sa druge strane i algebra, a ponekad i alhemija. Kada se približi trenutak odlučivanja u međunarodnim organizacijama, trenutno u Interpolu, lobiranje dobija na intezitetu i postaju brutalno, gde se ne preza ni od čega - rekao je Tanasković.

Kako kaže, sa druge strane tu postoje razne finese jer, dodaje, treba pratiti bilateralne odnose, regionalne odnose, pomeranja na međunarodnoj sceni i situaciju u datoj međunarodnoj organizaciji.

- U konkretnom slučaju i predstojećem odlučivanju o članstvu Kosova u Interpolu 20. novembra, svakako je veoma značajno i može biti pokazatelj odnosa snaga i na međunarodnoj sceni i položaja Srbije. Ja sam ubeđen da, ukoliko bi Kosovo u ovom trenutku podnelo zahtev za prijem u UNESCO, ne bi moglo da prođe - rekao je Tanasković.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, oni to ne bi uradili u poslednji čas, bez odgovarajuće pripreme u septembru mesecu.

- Oni su naseli nekim dezinformacijama u Njujorku, na zasedanju Generalne skupštine. Tada je njihovom novom ministru inostranih poslova Bedžetu Pacoliju, navodno iz obaveštenih krugova međunarodne zajednice, pre svega američkih, rečeno da imaju sigurno dovoljno glasova. Oni su se odlučili, da bi kompezovali to što su morali da povuku zahtev za prijem u Interpol, odlučili na brzinu da ipak probaju da podnesu zahtev za prijem u UNESCO - rekao je Tanasković.

Kako kaže, trenutno im nije zavidna situacija.

- Sigurno da bi im eventualni uspeh u Interpolu bio ohrabrujući, ali ne bi neposredno uticao, kao što neki predviđaju, na povećanje broja zemalja koje bi priznale Kosovo. Naprotiv, mislim da je u tom smislu dostignut plafon, čak vidimo da mnogi i povlače svoja priznanja - rekao je Tanasković.

On je naglasio da svaki glas u međunarodnim organizacijama nosi istu težinu, glas Komora i Kine, na primer, kako kaže, ima istu težinu kod glasanja.

Foto: TvPink Printscreen

Đukanović je istakao da ima nade u to da njihov zahtev ipak neće proći.

- Mislim da je jako ambiciozno za Prištinu da osvoji dvotrećinsku većinu, koliko je potrebno za ulazak. Ukoliko bi ušli, to bi bila politička odluka, a iz njihovog ugla nekakvo zaokruživanje njihovog vlastitog položaja u međunarodnim organizacijama - rekao Đukanović.

Kako kaže, Kosovo želi da uđe i u Savet Evrope i u OEBS i u sve druge međunarodne organizacije.

- Sad vidimo da je došlo do povlačenja nekih priznanja od pojedinih država i to je veoma značajno u ovom trenutku i na neki način jača poziciju Beograda. Mislim da ipak sve ovo što se dešava ovih dana, svakako daje nadu da će se process održati - rekao je Đukanović.

Foto: TvPink Printscreen

Tanasković se osvrnuo i na to, da sama činjenica da su na čelu Prištinskih institucija kriminalci, naglašava da je već samo po sebi skandalozno što oni mogu biti izabrani predstavnici i lideri nekog entiteta. On dodaje da se mi na to moramo navići.

- Kada je reč o Haradinaju, njegove izjave u političkom smislu ne treba uzimati suviše ozbiljno, jer će na kraju odlučivati mentori, ali treba uzeti u obzir u smislu onoga što se dešava u pokrajini. Već smo videli da je sadašnje rukovodstvo u Prištini spremno i na neodgovorne poteze kako bi otežali situaciju i udaljili se od eventualnog postizanja sporazuma - rekao je Tanasković.

#Dragan Đukanović

#Novo jutro

#darko tanasković

'