AKTUELNO

Dijalog Beograd - Priština je stao, dogovor je miljama daleko, ističu gosti Novog jutra na Televiziji Pink.

Pitanje Kosova i Metohije ponovo je vraćeno na agendu Saveta bezbednosti UN. Kako je ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, ranije izjavljivao neke zemlje su i dalje tražile da Kosovo ne bude na dnevnom redu SB UN-a, ali nisu tražile i glasanje o tome, već su odluku prepustile predsedavajućem.

Gost Novog jutra Milan Mišić, spoljnopolitički komentator, kaže da su te zemlje mogle da zatraže veto na ovu odluku, ali da je procenjeno da to nije potrebno raditi, jer kako dodaje, ta tema nije u toj meri kontraverzna.

Foto: TvPink

- Zaplet je počeo prošlog leta, u avgustu, kada je Velika Britanija smatrala da na dveni red ne treba staviti trogodišnje smatranje prilika na Kosovu, jer po njihovom obrazloženju situacija je stabilna. Kina je uspela da to isposluje - kaže Mišić.

Ratko Dmitrović, direktor TV RAS, kaže da mu “sedište UN liči na ispovedaonicu” gde zvaničnici, među njima i naši, dolaze uglavnom da izlože problem.

- Dačić ili bilo ko drugi ode tamo i izjada se, onda onaj ko podnese izveštaj uglavnom bude realan. Tamo se pojavi i ambasadorka Prištine u Americi i do te mere bude netaktična tako što optuži Srbiju da ništa nije uradila iz Briselskog sporazuma, a da sporazum nije ni pogladala - smatra Dmitrović, naglašavajući da ne očekuje neke značajne promene.

- Mene jedino brine jučerašnja informacija da je Španija, koja je zauzela stav za nezavisno Kosovo, donela odluku da predstavnici tkz. države Kosovo mogu da nastupaju na svim sprotskim dešavanjima na tlu njihove zemlje sa svojom zastavom, himnom i svojim dokumentima. Ovo je zabrinjavajući korak - ističe Dmitrović.

Mišić naglašava da ne treba zaboraviti činjenicu da je dijalog Beograda i Prištine stao, i da je rešenje miljama daleko.

- Iza scene se i vrše pritisci da se sve to pokrne. Problem je što se ne vidi kako možemo bez pomoći nekog poštenog posrednika i pritiska, da se postigne kompromis - objašnjava Mišić dodajući da je EU zvanični posrednik. Međutim, ako se uzme u obzir i trenutna situacija sa Španijom, evidentno je, objašnjava Mišić, da ni EU nema jedinstveni stav po pitanju dijaloga.

“U diplomatij ništa nije slučajno”

Što se tiče susreta u hodniku između Putina i Haradinaja, Dmitrović smatra da to nije nikakva “hodnička diplomatija” i da se u diplomatiji ništa ne dešava slučajno. Kako Dmitrović naglašava, on je iznenađen činjenicom da su se njih dvojica na ovakav način sreli.

- Ne slikaju se slučajno ljudi, i ne možete vi prići Putinu na 50 metara, a da Putin to ne odobri. Ja sam ovim iznenađen, nisam očekivao. Ovo je neka poruka, ali ne mislim da Rusija nagoveštava neki zaokret ili bilo kakvo priznanje. Taj stav je vrlo rezolutan, i amabasador Rusije se verovatno i zbog toga pojavio juče kod Vučića. Rusija ima delikatnu situaciju, međutim oni su jako principijalni - objašnjava Dmitrović, naglašavajući da je svako priznanje Kosova put ka velikoj Albaniji i mogućem ratu u Makedoniji.

Foto: TvPink Printscreen

- Jedina mogućnost da ne dođe do velike Albanije je da Kosovo administrativno bude sastavni deo Srbije. Da oni mogu na svom prostoru da rade šta hoće, ali da budu deo Srbije. Samo to rešenje sprečava veliku Albaniju - tvrdi Dmitrović.

Mišić smatra da razvoj dešavanja na Balkanu ne ide na ruku Rusiji koja, kako kaže, teži da bude jedan od vodećih faktora.

- Ulazak Crne Gore u NATO i sporazum Makedonije i Grčke oko imena i to sve stvara utisak da se Rusija kladi na gubitnike. Međutim, ona je ključna zemlja, jer kosovski rasplet mora da se overi u Savetu bezbednosti - objašnjava Mišić.

Dmitrović podseća da od 2005. godine Rusija u Prištini ima kancelariju koju je Lavrov otovorio.

- Rusija je prisutna i sa Putinom se vratila na velika vrata. Sigurno Rusija neće da se povuče - dodaje Dmitrović ističući da Rusija želi da se umeša u ceo proces, ona bi se umešala, ističući da velike sile jako teško menjaju stav.

#Kosovo

#Rusija

#Srbija

'