AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje da aktuelna vlast u Hrvatskoj nastavlja politiku otimanja imovine srpskih firmi, banaka i institucija.

Hrvatska vlada je usvojila i poslala u skupštinsku proceduru izmjene Zakona o podsticanju ulaganja kojim namjerava da otme preostalu imovinu pravnih subjekata iz Srbije, navodi Linta u saopštenju.

Prema njegovim rečima, otimanje srpske imovine počelo je još jula 1991. godine, kada je Vlada Josipa Manulića donijela Uredbu o zabrani raspolaganja nekretninama na teritoriju Hrvatske u vlasništvu institucija, republika, tvrtki i drugih pravnih osoba iz bivših jugoslovenskih država. Prema Uredbi, mnoge su nekretnine proglašene državnim vlasništvom, pa ih je država rasprodala.

- Mehanizam je bio da se izabere nekretnina nekog vlasnika iz Srbije i kaže se da se radi o neprijatelju i onda bi se na brzinu oglasila prodaja "izabranima", i to po povoljnim uslovima - objašnjava Linta.

On ističe da Hrvatska više od 13 godina odbija da poštuje Aneks G Bečkog sporazuma o sukcesiji pod nazivom ?Privatna stečena prava? u kojem jasno piše da će prava na pokretnu i nepokretnu imovinu koja se nalazi u nekoj državi naslednici na koju su građani ili druge pravne osobe SFRJ imali pravo na dan 31. decembra 1990. godine biti priznata, zaštićena i vraćena od te države.

U Aneksu G piše i da će bilo kakav prienos prava na pokretnu i nepokretnu imovinu učinjen nakon posljednjeg dana 1990. godine biti ništavan.

Prema međunarodnom pravu i Ustavu Hrvatske Bečki sporazum o sukcesiji, kao međudržavni sporazim koji je potvrđen u Saboru Hrvatske i parlamentima ostalih država naslednica bivše Jugoslavje, ima jaču pravnu snagu od domaćih zakona, ukazuje Linta.

U praksi, kako navodi, Aneks G je u Hrvatskoj mrtvo slovo na papiru. - Dosovska vlast od 2001. godine do zatvaranja pregovora Hrvatske sa Evropskom unijom o Poglavlju 23 "Ljudska prava i pravosuđe" 2011. godine nije gotovo ništa učinila na rešavanju problema otete imovine proteranih Srba i pravnih lica u Hrvatskoj odnosno nije insistirala u međunarodnoj zajednici na poštovanju Aneksa G Bečkog sporazuma o sukcesiji - zaključuje Linta.

Hrvatska vlada usvojila je ove nedelje i poslala u skupštinsku proceduru konačne izmene Zakona o podsticanju ulaganja.

Hrvatska, kako su preneli mediji, nudi investitorima poslovni prostor oko koga srpske banke, institucije i preduzeća vode sudske sporove, u zakup na 10 godina - besplatno, a novina je da će po isteku zakupa ulagači moći i da otkupe srpsku imovinu.

Potpredsedniča hrvatske vlade Martina Delic, rekla je tim povodoom da će novih zakon podstaći investiciona ulaganja i aktirivaranje takozvake "neaktivne imovine" koja je uglavnom imovina srpskih preduzeća koju je Zagreb bukvalno nacionalizovao posle rata i u katastrima preveo na državu.

Sabor će se o novom zakonu izjašnjavati u februaru.

#Hrvatska

#Miodrag Linta

#firma

'