AKTUELNO

Ruska vakcina "Sputnjik Ve" je efikasna protiv nove mutacije virusa korona otkrivene u brojnim evropskim zemljama, izjavio je direktor Ruskog fonda za direktne investicije (RFPI) Kiril Dmitrijev.

- Potvrđujemo da je, prema našim informacijama, "Sputnjik Ve" izuzetno efikasan protiv nove mutacije virusa otkrivenog u Evropi. Podjednako je efikasan i protiv tog soja i protiv postojećih - istakao je Dmitrijev na sastanku povodom potpisivanja memoranduma o saradnji u borbi protiv virusa korona.

On je dodao da je "Sputnjik Ve" pokazao svoju efikasnost uprkos prethodnim mutacijama u S-proteinu.

Podsetimo, ruski Nacionalni istraživački centar "Gamaleja", anglo-švedska biofarmaceutska kompanija "Astra Zeneka", Ruski fond za direktne investicije i kompanija "R Farm" potpisali su memorandum o saradnji u borbi protiv virusa korona.

Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je u avgustu prvu na svetu vakcinu za prevenciju kovida 19, koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije. Vakcina se zasniva na proučenoj i proverenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, čije su važne prednosti bezbednost, efikasnost i nepostojanje dugoročnih neželjenih efekata.

Ova ruska vakcina garantuje bezbednost od virusa korona 96 odsto, a u slučaju i da čovek koji je vakcinisan i oboli ovom infekcijom, njegova klinička slika će biti izuzetno blaga.

#Vakcina

#koronavirus