AKTUELNO

Dok je svet pozdravljao vest da je konačno sklopljeno primirije između Izraela i Hamasa i da se obustavlja bombardovanje gaze na jugu Izraela ponovo je proglašena opasnost od raketnog napada i oglasile su se sirene.

Građani su pozvani da siđu u skloništa.

Kako javlja BBC nekoliko sati pre početka primirija Izrael je bombardovao Gazu, dok su iz Gaze ka Izraelu poletele rakete.

Potestimo sukob je izbio 10. maja kada je palestinski pokret Hamas, zbog napada izraelskih snaga bezbednosti na palestinske demonstrante, ispalio prve rakete na Jerusalim. Izrael je odbio zahtev za povlačenje snaga bezbednosti sa područja džamije Al Aksa. Izrael je odgovorio vazdušnim udarima na Gazu. Najmanje 232 osobe, uključujući 65 dece, ubijene su u izraelskim vazdušnim napadima na Gazu. Prema podacima Ministarstva zdravlja u toj oblasti, povređeno je oko 1.900 ljudi, izveštava francuska novinska agencija AFP.

U bombardovanju je uništen između ostalog, medicinski i medijski centar. U međuvremenu, 12 ljudi je umrlo u Izraelu kao rezultat raketnih napada Hamasa, saopštile su izraelske vlasti.