AKTUELNO

U delovima Austrije juče je počeo da pada obilan sneg, a posebno se zabelelo u južnom Tirolu, odnosno na alpskim prevojima Brenner i Resia koji spajaju austrijske i italijanske Alpe.

Prema izveštajima austrijskih agencija, visina snega sinoć je iznosila preko 140 centimetara.Kako je saopštila nemačka meteorološka služba, to je najava hladnog fronta koju donosi oluja Noel.

Foto: Tanjug AP/Michael Sohn, Matthias Schrader

Meteorolozi najavljuju i do 10 stepeni svežije vreme. Istovremeno se očekuje obilna kiša od Sredozemlja do južne Nemačke, a u Alpama i oko njih sudariće se topao i hladan vazduh.

To će doneti i sneg, i do pola metra u planinama a sneg bi se takođe prvi put mogao zadržati i u dolinama.

Trend pada temperatura počeće u nedelju a do utorka bi se hladnoća trebala proširiti po celoj Nemačkoj. U Alpama se očekuje jaki sneg na oko 1.200 metara nadmorske visine.

Foto: Tanjug AP/Michael Sohn, Matthias Schrader

Osim toga, susnežica bi mogla padati i do 600 metara nadmorske visine. Snežne padavine treba očekivati posebno u Allgäu, Garmisch-Partenkirchenu i Berchtesgadener Landu. Dakle, sneg ili bljuzgavica mogu se očekivati i u dolinama te meteorolozi upozoravaju vozače na klizave puteve.