AKTUELNO

Bela kuća je saopštila da kanadske vlasti planiraju da ponovo otvore ključni most ka SAD, nakon što su kamiondžije oslobodile vitalnu trgovinsku rutu između dve zemlje.

Kanadske vlasti nameravaju da ponovo otvore most Ambasador nakon što završe neophodne bezbednosne provere, saopštila je savetnica Bele kuće za unutrašnju bezbednost Liz Šervud-Rendal.

Rendal je poručila da su SAD spremne da podrže kanadske partnere i obezbede obnavljanje normalnog slobodnog toka trgovine.

Kanadska policija je uhapsila nekoliko osoba i uklonila demonstrante i vozila koji su šest dana blokirali most Ambasador u Vindzoru, Ontario - vitalni trgovački put na granici sa SAD.

Premijer Ontarija Dag Ford proglasio je u petak vanredno stanje u provinciji na osnovu koga njegov kabinet može da izriče novčane kazne od 100.000 dolara i do godinu dana zatvora kao kaznu za ljude koji nastavljaju da ilegalno blokiraju puteve, mostove, šetališta i drugu krucijalnu infrastrukturu.

Protesti "Konvoja slobode", koji su u glavnom gradu Otavi započele kanadske kamiondžije organizovani su protiv epidemioloških mera i obavezne vakcinacije.

Autor: