AKTUELNO

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas se ponovo obratio i izneo najnovije detalje vezane za situaciju u Ukrajini.

Zelenski je ukazao na spremnost Ukrajinaca da brane svoju državu.

"Spremnost Ukrajinaca da brane svoju državu, naša jedni s drugima solidarnost i hrabrost – razbio je scenario okupacije naše zemlje. Svet je video da su Ukrajinci moćni. Ukrajinci su hrabri. Ukrajinci su na svojoj rodnoj zemlji i nikada je se neće odreći. Stoga nije iznenađujuće što takvi ljudi uvek imaju prijatelje moćnije od neprijatelja", izjavio je on.

Foto: Tanjug AP/Ukrainian Presidential Pres Office

Istakao je i da je tokom dana razgovarao sa liderima prijatelja Ukrajine.

"Izvanredan rezultat je u odnosima sa Italijom. Ovo je zaista novo poglavlje za naše države. Razgovor sa Mariom Dragijem, predsednikom Vlade Republike Italije, stavio je sve na svoje mesto", rekao je Zelenski i istakao da je punu podršku dobio i od Narendre Modija, premijera Indije.

"Zahvalio sam i svom i našem prijatelju, Redžepu Tajipu Erdoganu. Za stalnu podršku našoj nezavisnosti i teritorijalnom integritetu. Složili smo se sa njim da je danas izuzetno važno zabraniti prolaz ruskih ratnih brodova u Crno more. Dobar prijatelj Ukrajine Ilhm Alijev, predsednik Azerbejdžana, sa kojim sam razgovarao da našoj zemlji nedostaju nafta i naftni derivati. Nije lako, ali sada će sve biti. Inače, Ilham Alijev i predsednik Erdogan ponudili su razgovore sa Rusijom. Ovo se može samo čestitati. A takođe i predsednik Švajcarske, premijer Grčke, premijer Holandije Rute... Izgleda da je Ukrajina stekla iskrenost i pažnju celog normalnog sveta...", zaključio je on i naglasio da je sve već odlučeno o SVIFT-u.

"Počela je procedura za isključenje ruskog agresora iz platnog sistema“, jasan je bio ukrajinski predsednik.