AKTUELNO

Mihail Gorbačov, nekadašnji lider Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika (SSSR), preminuo je u 91. godini. On je na vlast u SSSR-u došao 1985, posle čega je otvorio zemlju prema svetu i doneo niz reformi, pripisuju mu se i zasluge za miran kraj Hladnog rata. Gorbačov ipak nije uspeo da spreči raspad SSSR-a.

Fotoreporter Vlastimir Nešić i novinar Zoran Vitorović radeći svoj posao imali su priliku da upoznaju Gorbačova lično.

Vlastimir Nešić koji je radio kao fotoreporter jedne svetske agencije u Rusiji i koji je napravio devedesetih godina čuvenu fotografiju Gorbačova kako hrani vevericu, rekao je za Pink da je do Gorbačova došao igrom slučaja.

Foto: TV Pink Printscreen

- On je tada bio bog za zapadnu Evropu. Za četiri fotografije koje sam tada prodao Pari maču (Paris Match) dobio sam 50.000 dolara - prisetio se Nešić.

Kako kaže, u to vreme krenula je "Perestrojka", a pošto je radio za svetsku agenciju sve što je slikao objavljivali su na zapadu, a niko sa zapada nije hteo ruske fotografije jer su ih smatrali propagandom.

Nešić je radio za stranu agenciju, a fotografije koje je pravio dople su se i Rusima i tako je on postao fotograf čuvenog Mihajla Gorbačova.

Za Gorbačova Nešić kaže da je zaslužan za raspad SSSR-a i da je napravio i Ukrajinu koja nikada nije postojala kao država.

Vlastimir Nešić smatra da Gorbačov nije pocepao Sovjetski savez već da je bio pripreman da to samo ozvaniči. On smatra da će se tek obleodaniti ko ga je iz Politbiroa postavio na mesto sekretara i čije je ideje progurao.

Novinar Zoran Vitorović, koji je takođe imao priliku da upozna Gorbačova, rekao je za Pink da je on bio naivan, i da ga vidi kao posledicu, a ne kao uzrok celokupne situacije u tadašnjem SSSR-u.

Foto: TV Pink Printscreen

On ga je upoznao na jednoj promociji njegove knjige u Beču 1998. godine i kaže da je tada ostavljao utisak čoveka koji zna šta govori. A ono što je govorio tada o globalizaciji, kaže Vitorović, mnogima tada nije bilo jasno.

U vreme Gorbačova raspao se Sovjetski savez, srušen je Berlinski zid, ujedinila se Nemačka i mnoge zemlje koje su bile pod sovjetskom čizmom dobile su smostalnost, zaključili su gosti i dodali da je za neke Ruse to bila propast a za neke oslobođenje od komunizma.

#Mihail Gorbačov

#Novo jutro

#SSSR

#Vlastimir Nešić

#Zoran Vitorović