AKTUELNO

On je komentarisao probleme u Evropi i svetu.

Odlazeći američki državni sekretar Džon Keri poručio je saveznicima u Berlinu, posle nedavnih političkih preokreta u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, da će "sve biti u redu". Keri je, govoreći u nemačkoj prestonici, želeo da uveri prisutne visoke diplomate da će prevagnuti vrednosti koje oni dele sa SAD.

-Bilo bi neprimereno da dođem ovde, a da ništa ne kažem o neizvesnosti koju ljudi osećaju u vezi s razvojem situacije. Očita je zabrinutost u političkoj sferi zemalja na globalnom nivou - rekao je Keri, nakon što ga je šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer odlikovao Ordenom za zasluge.

Keri je to rekao osvrnuvši se na referendum o ustavnim izmenama koji je juče održan u Italiji, odluku Britanije da napusti EU i pobedu Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD. Ponoviši reči koje je odlazeći američki predsednik Barak Obama izgovorio u Berlinu prošlog meseca, Keri je rekao da se svet suočava sa brzim tehnološkim i ekonomskim izazovima koji se razlikuju od onih koji su oblikovali 20. vek.

-Ali, uspećemo ljudi, u to sam apsolutno siguran. Samo treba da ostanemo mirni i razumni i da nastavimo da delujemo u istom pravcu - istakao je on.

Prema Kerijevim rečima, održavanje dobrih odnosa između Berlina i Vašingtona je važno ne samo za te dve zemlje, već je "taj savez ključan za sve na ovoj planeti zbog uverenja te dve strane kad je reč o ljudskim bićima, mogućnostima, slobodi i vladavini prava", navodi američka agencija.

S.A.

#Berlin

#Džon Keri | John Kerry

#Nemačka

'