AKTUELNO

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ocenio je danas da ključni delovi britanskog predloga za izlazak iz EU "neće funkcionisati" i da će naredni sastanak lidera EU u oktobru biti "trenutak istine" za pregovore o izlasku Velike Britanije iz bloka.

Tusk je nakon dvodnevnog neformalnog samita lidera EU u Salcburgu, koji je delimično bio posvećen pregovorima o izlasku Britanije iz EU, rekao da bi neki predlogi britanske premijerke Tereze Mej mogli da ugroze uniju preostalih 27 članica, prenosi AP.

Predsednik Evropskog saveta tvrdi da iako, kako kaže, svi dele stav da ima pozitivnih elemenata u predlozima Mejove, "predloženi okvir za ekonomsku saradnju neće funcionisati ni najmanje, jer rizikuje da ugrozi jedinstveno tržište".

- Trenutak istine za pregovore o Bregzitu biće Evropski savet u oktobru. U oktobru mi očekujemo maksimalan napredak i rezultate u pregovorima o Bregzitu - rekao je Tusk, navodi Rojters.

Britanska premijerka Tereza Mej prethodno je rekla da se Britanija priprema da napusti EU i u slučaju da sporazum o uslovima njenog odlaska ne bude postignut, odnosno ako joj se predlog ne učini prihvatljivim.

Ona je rekla da će se jedino složiti sa "zaštitnim" predlogom za irsku granicu ako se on odnosi na celu Veliku Britaniju, preneo je Rojters.

Dodala je, međutim, da veruje da moze biti postignut dobar sporazum.

Velika Britanija i njeni partneri iz Evropske unije ni danas, drugi dan neformalnog samita lidera EU u Salcburgu, nisu uspeli da postignu napredak u pregovorima o Bregzitu, uglavnom zbog neprevaziđenih razlika oko toga kako na najbolji način izbeći uspostavljanje čvrste granice u Irskoj.

Prethodno je objavljeno da su pojedini evropski zvaničnici rekli da je prvi dan neformalnog samita lidera EU u Salcburgu završen bez napretka kad je reč o izgledima za dogovor Britanije i Unije o Bregzitu.

U međuvremenu, lideri Evropske unije odlučili su da će održati još jedan samit o Bregzitu 17. i 18 novembra, javio je Rojters pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Kako je izlazak Britanije iz EU, zakazan za 29. mart 2019. godine, na pomolu, sve je veća zabrinutost da dogovor o odnosu nakon Bregzita neće biti postignut na vreme da se obezbedi lak i miran izlazak Britanije iz Unije, podseća AP.

#Bregzit

#Donald Tusk

#Velika Britanija

'