AKTUELNO

I 2021. godinu obeležile su brojne misterije koje su se dešavale u našoj zemlji. Kada je reč o informacijama o crnoj hronici godinu je obeležilo hapšenje Velje Nevolje koje je pratilo niz misterioznih detalja.

KO JE ŽENA VELJE NEVOLJE?

Mnogi su se tokom 2021. godine pitali ko je misteriozna žena Veljka Belivuka - Bojana, koja inače nema nijednu fotografiju sa svojim suprugom. Mediji su početkom godine pisali i kako je ona uhapšena zbog 60 hiljada evra koje je policija pronašla u njihovom stanu, a da je Bojana tada urlala na Nevolju.

Foto: Kurir/TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ, E-STOCK

Vidi šta si nam uradio - vikala je Belivukova žena, a to su mediji prenosili u februaru.

Bojana Belivuk privedena je i početkom decembra, ponovo, a prema nezvaničnim informacijama ona se nalazi u drugom stanju.

JOŠ JEDNA MISTERIOZNA ŽENA IMA VEZE SA VELJOM NEVOLJOM!

Međutim, Bojana Belivuk nije jedina misteriozna žena koja ima dodira sa Veljom Nevoljom. Kada je ova kriminalna grupa uhapšena, na listi se našla ukupno 31 osoba, a među njima i jedina pripadnica lepšeg pola - Slađana S. (39), što je izazvalo veliku pažnju.

Koja je bila uloga Slađane S. bila u kriminalnoj grupi Velje Nevolje, još uvek nije najbolje poznato. Jasno je samo da je dobro poznavala Belivuka i da je znala čime se grupa bavi, kao i da je ona supruga Vlade Georgijeva (38) koji se takođe nalazi na listi optuženih.

KRUGOVI PORED DUNAVA!

Neverovatan prizor kružio je tokom godine na društvenim mrežama, a on je zabeležen na jednoj livadi u Beogradu gde se vidi belo kamenje koje je poređano u pravilan krug dok se u centru nalazi nekakav improvizovani drveni krst. Ispod snimka piše da je nastao na obali Dunava.

Video: Instagram.com/moj_beo_grad

Mnogi korisnici društvenih mreža su uznemireni prizorom, mišljenja su podeljenja, a pojedini su ubeđeni da jezivi prizor ima veze sa sektaškim delovanjem.

MISTERIJE SRPSKIH SELA!

SVAKE NOĆI UZIMAO KRSTAČE SA GROBLJA I NOSIO IH KOMŠIJAMA U DVORIŠTA:

Srpska sela poznata su po "kovanju" različitih misterija. Čak i objašnjivi fenomeni, na nekim područjima dobijaju epitet tajnovitog i nedokučivog. Neretko ih prati sujeverje, razna verovanja u natprirodne sile i čudna bića, a prenošene s' kolena na koleno, dorađene i sve strašnije, slušaocima uteruju strah u kosti.

Foto: Unsplash.com

Selo Šarlinac kod Doljevca bilo je u centru pažnje, zbog jednog izuzetno neobičnog događaja. Naime, neko je svaku noć uzimao krstaču sa lokalnog groblja, a zatim je postavljao u dvorišta meštana ovog sela. To je veoma uznemirilo ljude, koji su u strahu čekali svako novo veče i strepeli da krstača ne osvane upravo kod njih. Prema nezvaničnim saznanjima lokalnih novinara, privedeno je jedno lice tokom godine, a sumnja se da je morbidna ideja potekla upravo od njega.

MISTERIOZNO DRVO:

Na drumu koji spaja Kragujevac i Trstenik, pored sela Oparić raste čudesno, gumasto drvo. Divlja jabuka, nije poznata po sočnim plodovima, već misteriji kojom je godinama okovana.

Meštani ovog sela tvrde da je drvo prokleto, a od davnina mu pripisuju natprirodne moći. Zaobilaze ga u širokom luku, pa čak vozači prelaze na drugu stranu puta,a plodno zemljište oko drveta godinama je neobrađeno. Sve to zbog ubeđenja da drvo donosi nesreću, a svako ko dođe u kontakt sa njim umre, ili ima trajne posledice po svoje zdravlje. U ovu legendu veruju i stari i mladi, meštani, putnici kao i slučajni prolaznici. Krste se kada prođu pored njega, žive u ubeđenju da je drvo obdareno i zbog toga mu ne prilaze, jer kako kažu, ne sme da se dira. Oni malo hrabriji, koji se odvaže na ovaj korak, upozoravaju, ne prolaze bez teških posledica.

DVORAC IZGUBLJENIH DUŠA:

Ove godine dosta se pričalo i o "dvorcu izgubljenih duša" Špicer u Bečeju, a žitelji ovo mesto izbegavaju zbog raznih čudnih i misterioznih situacija koje su se ovde dešavale. Vrata su razbijena, na sve strane su komadići stakla, a zidovi su oguljeni.

Foto: Pixabay.com/GOOGLE MAPS

Pričalo se i da je na ovom mestu poginulo deset radnika, a dok je pevačica Danijela Vranić snimala sa svojom ekipom stop - pod ispod njih je propao.

MISTERIOZNI KRUGOVI KOD ČAČKA!

Zelene površine redovno je kosio ručno ili električnom kosilicom, a onda su počele da se dešavaju neobjašnjive stvari. Jedan po jedan, ničim izazvani pravili su se krugovi na travi i sada ih u ovom domaćinstvu ima ukupno sedam. Neverica je zavladala kod ovog domaćina i komšija, jer nikome nije jasno na osnovu čega je na pojedinim mestima trava potpuno sagorela i to u kružnom obliku.

Foto: RINA

Ovo je prava misterija, ko zna šta je u pitanju i nije nam svejedno. Ovde živimo preko četrdeset godina i nikad se nešto slično nije desilo. Sve vreme sam ravnomerno kosio dvorište i sve je bilo potpuno normalno do pre nekoliko godina. Krugovi su skoro identične veličine, na tom mestu kao da je sve sagorelo, a u sredini se ponovo zeleni trava, kao da ih je neko crtao - izjavio je Laban za Rinu.

Ono što pojedinim meštanima ovog čačanskog naselja ipak uvlači strah u kosti na pomisao o neobičnoj pojavi, jeste narodno verovanje da krugove na travi mogu da naprave natprirodna bića, tačnije „vile koje noću igraju kolo“. Takođe, ima i onih koji ovu pojavu izjednačavaju sa naučnom fantastikom i misle da upravo na tim mestima sleću letelice iz svemira. Međutim, domaćin Drago ne haje mnogo za sve ove pretpostavke već za situaciju u svom dvorištu traži logično rešenje.

Foto: RINA

Jedino sa čim se u nekoj meri mogu uporediti krugovi u čačanskom naselju jesu Najdanovi krugovi u mestu Mala Krsna kod Požarevca. Ime su dobili po Najdanu Rakiću iz Bele Palanke koji ih je uz pomoć viska i svojih istraživanja pronašao 1999. godine. Oni važe za mesto sa isceliteljskom energijom zbog posebnih zračenja i na stotine ljudi godišnje ih obiđe kako bi iskoristili besplatnu terapiju stojeći u tim krugovima. Za svog života do 2006. godine starac Najdan je ostavio mnoge zapise o svojim ispitivanjima i merenjima vezanim za područja s pozitivnim zračenjem. Da je živ, možda bi sada posetio i Dragovo domaćinstvo, ali ipak Čačani će morati da čekaju neke druge stručnjake. Nakon istraživanja možda i Šumadija dobije svoju bioenergetsku banju pod otvorenim nebom.

SRPSKO JEZERO U OBLIKU ZMAJA!

Misteriozne stvari vezuju se uz priče o jezeru Ćelije, nedaleko od Kruševca. Prvo, ova akumulacija, sa koje se više od 200 hiljada stanovnika Kruševca i okolnih mesta snabdeva zdravom pijaćom vodom, liči na zmaja. Površina mu je oko 598 kvadratnih kilometara, a najveća dubina jezera iznosi 41 metar. Sastoji se od tri basena: zlatarskog, vasićkog i vodozahvatnog. Na jezero se može stići iz dva pravca: Niša, odnosno Prokuplja – Blaca i Kruševca.

Foto: Google maps

Međutim, uprkos lepoti Ćelija, postoji jeziva legenda od koje se ledi krv u žilama. Naime, u mestu Zlatari, gde je sedamdesetih godina prošlog veka zarad veštačkog jezera pregrađena reka Rasina, nalazilo se selo koje je prema pričama ovdašnjih meštana pola izmešteno, a pola potopljeno. Ono što je još bizarnije jeste priča da je potopljeno i groblje, ali i crkva. Prema toj priči, u koju neki meštani još uvek veruju, u vodi se može povremeno uočiti i krst sa vrha crkve. Cela ova priča dobija još jeziviji prizvuk ako se doda i činjenica da jezero, koje liči na zmaja, gotovo svake godine "uzme po neki život".

Sa površine akumulacije se , takođe, svake godine izvadi na stotine tona raznoraznog otpada i netreterinaih slivova reka Rasine i Blatašnice. U Regionalnoj privrednoj komori Kruševca u protekla dva dana održana je Ekološka radionica ,,Mapiranje zainteresovanih strana I Plan komunikacije- iskustva Švedske, koja predstavlja jednu od niza aktivnosti u okviru krajnjeg cilja.

Autor: S. Kuvekalović