AKTUELNO

Kako se imuni sistem bori protiv korona virusa?

"Ovo otkriće je važno jer sada prvi put razumemo kako se naš imuni sistem bori protiv novog korona virusa", navode naučnici sa Instituta za infektologiju i imunologiju u Melburnu

Naučnici u Australiji otkrili su kako se ljudski imuni sistem bori protiv novog korona virusa. Otkrili su četiri vrste imunih ćelija koje rade na tome, što bi im moglo pomoći i u razvoju vakcine.

Sada će početi istraživati zašto je imuni odgovor lošiji u teškim slučajevima. Naučnici sa Instituta za infektologiju i imunologiju u Melburnu pratili su u bolnici u Australiji pacijenta iz kineskog Vuhana sa korona virusom 19. Imala je blage do umerene simptome i nije imala druge zdravstvene probleme pre pojave virusa. Kako je za BBC objasnila koautorka studije sa Instituta u Melbournu, oni nadgledaju "puni imunološki odgovor" 47-godišnjakinje, koja se oporavila u roku od 14 dana.

Tri dana pre nego što je stanje pacijentkinje počelo da se poboljšava, u njenom krvotoku su pronađene specifične imune ćelije koje su se u slično vreme pre oporavka pojavile i kod pacijenata obolelih od gripa. Otkrivene su četiri različite vrste imunih ćelija. "Bili smo oduševljeni našim rezultatima i činjenicom da se imunološke ćelije pojavljuju kod pacijenta pre kliničkog poboljšanja", rekao je koautor studije objavljene danas u časopisu Nature Medicine.

„Ovo otkriće je važno jer po prvi put zaista razumemo kako se naš imuni sistem bori protiv novog korona virusa“

Dekan Univerziteta Brus Tompson, rekao je da otkrivanje kada se imune ćelije mogu pojaviti može pomoći u predviđanju toka oporavka. Australijski ministar zdravlja Greg Hant naglasio je da otkriće takođe može pomoći ubrzati razvoj nove vakcine protiv korona virusa i potencijalnog lečenja za one koji su zaraženi virusom.

"Sada je ključno da utvrdimo šta nedostaje ili razlikuje kod pacijenata koji su bili zdravi i onih koji imaju ozbiljnu bolest. Tako da možemo znati kako da ih zaštitimo", objasnila je ona.

#imunitet

#koronavirus

'