AKTUELNO

U nastojanju da suzbije prevare sa oglasima i kršenje pravila korišćenja, Google je iz svoje Play prodavnice uklonio skoro 600 Android aplikacija i suspendovao saradnju sa njihovim developerima.

Pravila korišćenja Google Play prodavnice zabranjuju oglase koji se prikazuju dok se aplikaciju za koji su vezani ne koristi, kao i one koji na prevaru namame korisnike na otvaranje oglasa.

Na meti su oglasi koji se korisnicima prikazuju na neočekivane načine, uključujući i one koji ometaju normalnu upotrebu pametnog telefona. To su, na primer, oglasi koji "iskaču" i zauzimaju ceo ekran tokom telefonskog poziva ili dok koristite aplikacije za navigaciju.

Google je razvio metodu zasnovanu na mašinskom učenju kako bi sporni oglasi mogli brže i preciznije da se otkriju, pa je tako ova čistka rezultat upotrebe te metode, piše The Verge.

Foto: Pixabay.com

Inače, developeri koji se smatraju odgovornima za izradu većine uklonjenih aplikacija potiču iz Indije, Kine i Singapura.

Kinska kompanija Cheetah Mobile, koja je dosada zabeležila naveći broj prekršaja, ostala je bez više od 40 svojih aplikacija u Google Play prodavnici. Većina uklonjenih aplikacija bila je namenjena tržištu engleskog govornog područja.

Poslednja čistka ove vrste, nešto manjih razmera, sprovedena je u julu 2019. godine. Iz Google navode da će oštećenim oglašivačima ponuditi povraćaj novca.

#Gugl

#Reklama

'