AKTUELNO

Mislite da čine čude za vaš telefon, ali u stvari, samo prave probleme

S obzirom na ogroman broj aplikacija koje se svakodnevno pojavljuju. čak ni Google ne može sve da ih isprati i proveri koliko su bezbedne.

Zato, bezbednost uređaja zavisi prvenstveno od vas i zbog toga bi trebalo dobro da razmislite pre nego što odlučite da instalirate neku od ovih aplikacija:

1. Aplikacije sa vremenskom prognozom

Ove aplikacije su veoma popularne, ali veliki broj njoh sadrži viruse. Primera radi, postojala jedna u kojoj se nalazio trojanski virus koji je sakupljao podatke sa telefona i slao im hakerima koji su bili zainteresovani za detalje u vezi sa kreditnim karticama korisnika.

2. Društvene mreže

U ovom slučaju, hakeri nemaju nikakve veze, već bi trebalo da ih deinstalirate jer troše mnogo energije i tako prazne bateriju telefona. Brojnim Facebook korisnicima je mnogo lakše da otvaraju ovu društvenu mrežu u brauzeru nego da koriste zvaničnu aplikaciju.

3. Aplikacije koje "optimizuju" telefon

Ove aplikacije obećavaju da će vam očistiti keš, obrisati nepotrebne programe i ubrzati telefon. Međutim, brojni moderni telefoni već dolaze sa ovim funkcijama zbog čega su one bespotrebne. Pritom, ove aplikacije troše bateriju, ne ubrzavaju sistem i kao bonus dobijate oglase.

4. Aplikacije koje povećavaju količinu RAM-a

Ako vam ovo zvuči previše dobro da bi bilo istinito - ne grešite.

U pitanju su takođe optimizatori koji privremeno mogu da obrišu cache fajlove, a to vaš telefon može da uradi i sam. Stvar je u tome što ne možete da povećate količinu RAM-a koju telefon već ima, a ove aplikacije ne samo da troše resurse koje imate na raspolaganju, već vrlo lako mogu da sakupljaju i vaše privatne podatke.

5. Aplikacije za defragmentaciju

Ove aplikacije su postale popularne jer su njihovui kreatori uspeli da ubede ljude da rade isto što i slični programi za kompjutere. Ali na smartfonima ne postoje hard diskovi koji bi bili defragmentovani. Zato ove aplikacije mogu samo da analiziraju koliko određene aplikacije zauzimaju prostora.

Pritom, one samo troše resurse telefona i mogu da sakupljaju vaše lične podatke.

#Aplikacija

#Mobilni telefon

'