AKTUELNO

Masoni imaju svoj Univerzitet, bolnice, most...

Marko Lopušina, novinar i publicista, odgovarajući na pitanje ko su najpoznatiji masoni u Srbiji kaže da je u našoj zemlji najbolja u aktivnosti, najorganizovanija i najveća po broju članova Velika regionalna loža Srbije koju predvodi doktor profesor Lukas Rasulić.

- On je 2017. godine izabran za novog starešinu ove velike lože, a pre toga je bio ambasador Rajko Vujačić koji je dva mandata bio starešina. Pre njega je bio doktor, ali stomatolog Petar Kostić. To su poznati, afirmisani ljudi, u svojoj profesiji pre svega, onda ljudi od ugleda u javnosti, u međuvremenu su oni članovi raznih drugih interesnih grupa, asocijacija – kazao je Lopušina u emisiji Pravac autora i voditelja Ivane Majstorović.

Kako dodaje, jedna od tih asocijacija je svetska grupa East West koja će uskoro da nam pošalje Jovana Džona Jovanovića iz Sjedinjenih Američkih Država, kako kaže, po naređenju Donalda Trampa, da donese Srbiji investiciju od 10 milijardi dolara i da predstavlja ekonomskog predsednika SAD u Srbiji.

- Čovek je član East West asocijacije, a to odmah vuče ka tome da je član slobodnih zidara, jer kada pogledate ko su članovi Srbije u toj asocijaciji, vidite da su većina njih i masoni – rekao je Lopušina.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, nema deklarisanja da je neko mason i samo starešina ima pravo da govori javno i ovlašćen je da pominje imena svojih članova.

- Članovi nemaju pravo da nastupaju u javnosti i da govore “Ja sam brat”. Za javnost to ne mogu da kažu bez odobrenja starešine. To je ta diskrecija koju javnost tumači kao tajnost, a mnogi to i zloupotrebljavaju – smatra Lopušina.

Kako dodaje, tajnovitost je nastala iz priče bivšeg komunističkog režima koji je zabranio slobodne zidare u Srbiji 1945. godine.

- Onda je uneta svetlost u Veliku ložu nove Jugoslavije početkom devedesetih godina. Znači, mi imamo jedan period mraka u kome je o masonima pričano sve i svašta, a sam Tito je bio mason – rekao je Lopušina i dodao da postoji masonski most, Univerzitet, bolnice.

Foto: TvPink Printscreen

Tomislav Kresović, publicista, ključna stvar je što su sve masonske lože koje su krenule u Srbjii između 1991. i 1993. godine mahom u početku bile sastavljene od bivših članova Saveza komunista.

- To su nekadašnji funkcioneri ili partije, ili omladine ili državni činovnici. Onda su u te strukture ulazile i strukture državne bezbednosti, penzionisani oficiri, da bi na neki način pripomogli opštim interesima Srbije. Te masonske lože su u početku bile razjedinjene raznim ličnim interesima i uticajima, da bi 2000. godine bio postignut konsenzus otvaranja prema zapadu – kazao je Kresović.

Kako dodaje, skoro sve lože koje su prisutne u Srbii su okrenute prema zapadu.

Foto: TvPink Printscreen

- Osnivanje svih masonskih loža u Srbiji je krenulo sa zapada, iz Francuske, Nemačke, Italije. Između dva svetska rata su bili pojedini Rusi i Belorusi uključeni u lože, koji su bili profesori Univerziteta ili generali carske vojske. Masonerija ruskog porekla nije prisutna u Srbiji, posebno što su masonske lože u Rusiji ili potisnute ili zabranjene. Ima i informacija da je predsednik Rusije Putin član jedne masonske lože u kojoj je praktično i Angela Merkel. To su međunarodne moćne organizacije – rekao je Kresović.

Prema njegovim rečima, posle 2000. godine okretanje Srbije prema zapadu otvorilo je pitanje jačanja loža Velikog orijenta, gde je bio i pokojni Dragan Malešević Tapi, i kasnije regularne Velike lože Srbije koja je okrenuta školskom redu i zapadu.

#Srbija

#masoni

'