AKTUELNO

U raketnom napadu američkih dronova u Bagdadu ubijen je drugi čovek Irana, general Kasem Sulejmani. Govoreći o mogućim posledicama ovog napada prof. dr Duško Tomić, šef katedre za bezbednost na Fakultetu za inženjerski menadžment, kaže da je situcija više nego ozbiljna.

Govoreći o tome da će nakon ovog napada početi Treći svetski rat Tomić kaže da je pretenciozno tako govoriti.

Tomić navodi da je Sulejmani bio jedan od vodećih ljudi u vojnom establišmentu Irana i da je bio šef operacija koje su se izvodile na teritorijama drugih država.

Foto: Tanjug AP/Office of the Iranian Supreme Leader

- Sulejmani je zbog visokog rejtinga koji je imao u iranskoj vojnoj hijerarhiji bio jedna od potencijalnih meta SAD-a. Ne zaboravite da je Sulejmani kontrolisao i Hezbolah i Hute, tako da je on posredno ili neposredno učestvovao i u operacijama koje su se vodile i protiv Saudijske Arabije, Emirata i drugih država na prostoru Jemena, odnosno na prostoru Libana, da je podržavao Hezbolah – rekao je Tomić za Novo jutro TV Pink.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei imenovao je brigadnog generala Ismaila Ganija za novog komandanta Kuds jedinica nakon ubistva Kasema Sulejmanija, a za njega Tomić kaže da je on mnogo radikalniji.

Foto: TV Pink Printscreen

- Gani je ostrašćeniji od Sulejmanija. Ja očekujem zaoštravanje odnosa što se tiče Irana i SAD – ocenio je Tomić i dodao da očekuje jake terorističke aktivnosti na teritoriji Evrope.

- Ne očekujem na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država zato što su uveli rigorozan sistem kontrole – kazao je on.

Više o ovoj temi saznajte u videu koji sledi:

#Duško Tomić

#Kasem Sulejmani

'