AKTUELNO

Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba Vlade Srbije, Zoran Gojković, rekao je da je cilj mera koje je Vlada uvela za vreme pandemije korona virusa bio da mortalitet bude što manji i da Srbija u tome ima jedan od najboljih rezultata u EU.

- Srbija ima stopu mortaliteta koja je više hiljada posto manja od zemalja Evropske unije, u Sloveniji je 400 odsto veća smrtnost nego u pokrajini Vojvodini. Sve zemlje su uvele brzo i kvalitativno restriktivne mere koje su se pokazale kao dobro sredstvo za borbu protiv prvog udara virusa korona - rekao je sinoć Gojković za RTV. 

Gojković je dodao da se i dalje događaju lokalna žarišta - tkz. džepovi ili repovi, kao što je nedavni slučaj u Vranju. 

-Biće odstupanja od broja obolelih ako se pojavi situacija kao što se pojavila u Vranju, ali ne očekujem da će biti veći broj obolelih na ukupnu situaciju. Međutim, potrebno je voditi računa i o pandemijskoj slici u regionu, u zemljama regiona, u celom svetu - dodao je Gojković. 

On je rekao da se Kovid bolnica u Pančevu zatvara petak. 

-Imamo još određen broj obolelih na respiratorima, to su pacijenti koji su primani u bolnice i njihovo lečenje još traje. U celoj Srbiji je 27 na respiratoru i to su najteži pacijenti, umiru stariji pacijenti ili pacijenti čiji imunitet nije dovoljan da uspešno saniraju posledice bolesti - izjavio je Gojković. 

Na pitanje kako se meri uspešnost i kako to da ako su kliničke slike lakše, da i dalje nema dana bez žrtve, Gojković je odgovorio "da smo još uvek u pandemiji i jedino što možemo da poredimo je stopa mortaliteta". 

-Pravi rezultati će se videti nakon godinu dana, dve godine, kada cela priča za koronavirus se bude sublimirala - izjavio je on.

#Zoran Gojković

'