AKTUELNO

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković poručio je da epidemija i dalje traje, da ljudi treba i dalje da nose maske u zatvorenom prostoru, peru ruke, kao i da je kontrola nad virusom bila potpuna.

-Osim što smo imali apsolutnu kontrolu, rezultat govori o tome da smo uspešno vodili ovu krizu od početka - istakao je Gojković za Pink.

-Nama predstoji još jedan vremenski period tog novog broja zaraženih, koji će biti u opsezima koji su sada, jednostavno jer je virus i dalje u našoj populaciji, ali on je izgubio u ovom trenutku, shodno merama, shodno vremenskim uslovima, tu svoju početnu jačinu - naglsio je on.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, novootkriveni slučajevi su sve više asimptomatski ili su blage kliničke slike tih zaraženih koje ne zahtevaju ozbiljno bolničko lečenje.

-Da li ćemo doći do nula broja zaraženih ili će jedan broj zaraženih biti u našoj cirkulaciji, to ćemo videti. Mi moramo gledati situaciju u okolnim zemljama i u svetu - rekao je Gojković.

-Ona se prebacuje na južnu poluloptu, jer se sad tamo stiču uslovi koji odgovaraju razvoju virusa - kaže on.

Što se drugog talasa, na jesen tiče, Gojković kaže da postoji više scenarija koji se mogu dogoditi, ali kako dodaje, ne smemo toliko biti uspaničeni i usplahireni.

-Imamo još par kovid bolnica, a ostale ćemo vratiti u redovni režim rada, jer postoje druge bolesti osim Kovida - rekao je Gojković, dodajući da zdravstveni sistem treba da se vrati u svoje uobičajene radne zadatke.

-Počinje ponovo elektivna hirurgija da se radi, procedure koje su bile na stend-baju i imamo sliku da ćemo vratiti već pun kapacitet obima rada zdravstvenog sistema u Srbiji - rekao je Gojković, dodajući da se očekuje da se do 1. jula u potpunosti normalizuje rad zdravstvenih ustanova u našoj zemlji.

#Srbija

#Zoran Gojković

#koronavirus

#zdravstveni sistem

'