AKTUELNO

Ministar odbrane Nebojša Stefanović rekao je da svaki čovek u Srbiji može i treba da se oseća bezbedno jer naše službe rade svoj posao i da će uraditi sve što je potrebno kako bi Srbija bila sigurna i bezbedna i da bi njeni građani uživali u toj bezbednosti i sigurnosti.

- Vi to osećate, vi to vidite tu sigurnost i bezbednost svakoga dana, a naravno da su izazovi ogromni - rekao je Stefanović za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je objasnio, on kao šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti svakog dana dobija informacije koji su izazovi i pretnje za našu zemlju.

- Naše službe svakoga dana, sa nadležnim tužilaštvom, kada je to potrebno, razmatraju sve one izazove i pretnje koje nam se dešavaju - objasnio je ministar odbrane.

Kako kaže sigurnost i bezbednost uvek treba posmatrati regionalno, jer je stabilnost regiona jedna od važnih pretpostavki za stabilnost Srbije.

- Nama odgovara da sve naše susedne zemlje budu stabilne, bezbedne. Ukoliko je neka od zemalja nastabilna, sa političkim previranjima, slabom ekonomijom to je plodno tlo za razvoj ekstremizma, što preti da se prelije i kod nas - rekao je Stefanović.

Terorizam i povratak ljudi sa ratišta je globalna pretnja, a on ističe da je to jedan od izazova gde nema neposredne pretnje po Srbiju, ali da mora stalno da se prati situacija.

- Svakog dana službe bezbednosti sagledavaju situaciju i trude se da ne postoji propust bilo da se radi o migrantima, povratnicima sa ratišta - rekao je on.

Kaže i da su danas sve učestalije hibridne pretnje zemljama, gde se kao moćno oružje koristi ekonomija.

- Kada nekome želite da naškodite vi mu uništite ekonomiju. Tada država ne može da oprema vojsku, ne može da isplaćuje plate i penzije, koriste se mediji za plasiranje lažnih vesti. Kada oslabe zemlju onda sprovedu svoje političke, vojne, ekonomske ciljeve - naveo je on.

Kao primer naveo je epidemiju kovid 19, koja ugrožava ekonomske resurse svih zemalja i jedini način da se zaustavi je vakcinacija.

#Bezbednost

#Nebojša Stefanović

#Srbija