AKTUELNO

Godišnje se na teritoriji Evrope opere na desetine milijardi evra.

Građevina je jedan od najizloženijih sektora za pranje novca, a pored građevine visoki rizik nose i igre na sreću, odnosno kockarnice, i banke, kaže za Pink Željko Radovanović, vd direktora Uprave za sprečavanje pranja novca. Ovakva situacija, dodaje, nije karakteristična samo u Srbiji, već u celom svetu.

- Naš finansijski sistem je bankocentričan – više od 92 odsto našeg finansijskog tržišta čine banke. One imaju veliki broj klijenata, transakcija i samim tim može se provući i pranje novca, posebno ako novac stiže iz neke of-šor zone ili od kompanije ispred koje stoji paravan-lice, odnosno nekakav advokat/advokatska kancelarija iz inostranstva. To je recept za uspeh – kaže Radovanović za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Odlazeći direktor Europola je pre tri godine rekao da se na desetine milijardi evra opere na teritoriji Evrope na godišnjem nivou, a uspeh profesionalnih perača novca iz Evrope je 99 odsto. Ovo znači da se zapleni samo jedan odsto novca.

S obzirom na to da je kriminalna grupa Veljka Belivuka trgovala bitkoinima, Predrag Jeremić, glavi i odgovorni urednik portala “Embargo”, kaže da su očigledano hteli da idu u korak sa najmodernijim svetskim trendovima.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ništa se u ovoj zemlji u poslednjih 20 godina nije desilo slučajno. Posle 5. oktobra smo, mislim, otvorili vrata peračima para. Prvo smo eliminisali sopstvene banke, tobože nelikvidne, onda smo uništili najsavršeniji model – službu društvenog knjigovodstva. Prebacili smo sve na odgovornost banaka, ušle su strane i sumnjive banke sa nepouzdanim kapitalom i vlasnicima. Na sve ove načine omogućili smo peračima da peru novac – kaže Jeremić za Pink.

Duško Vukajlović, direktor redakcije i glavni urednik novina “Objektiv”, objašnjava da se novac prijavljuje preko fiktivnih firmi, uplatilaca, a onda se nezakonit novac ubacuje u legalne firme koje posluju u zemlji.

Foto: TV Pink Printscreen

- Klan Veljka Belivuka je deo većeg Kavačkog klana, a Kavački je deo nekog većeg. Zato pretpostavljam da novac koji je pronađen kod Belivuka i njegove ekipe, predstavlja samo mali deo u odnosu na to koliko je novca u igri – kaže Vukajlović.

#Duško Vukajlović

#Predrag Jeremić

#Željko Radovanović