AKTUELNO

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović upozorio je sve vozače na neophodnu dodatnu opreznost pri vožnji po kišnom vremenu.

Stamatović je rekao da, kada dođe do promene vremenskih uslova uglavnom menjamo i stil vožnje.

- Ako govorimo o 1. septembru, gotovi su i godišnji odmori, deca kreću u školu, i to je ono što uslovljava povećan broj vozila na ulicama – rekao je Stamatović.

Kako kaže, kada pada kiša, oni koji i inače po suvom vremenu koriste javni prevoz, izaberu svoje vozilo da bi se kretali po gradu, što takođe, dodaje, povećava broj vozila.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ono što je neophodno da svako povede računa, da se bezbedno ponaša. Kiša uslovljava klizav kolovoz, posebno su nezgodne prve kapljice kiše, kada su na kolovozu ostaci pneumatika i prašine – rekao je Stamatović.

Kako kaže, bitno je držati odstojanje, i najbitnije je usporiti, kako bi se vozilo moglo bezbedno zaustaviti.

- Bezbedno odstojanje jeste prosto koji ostavljamo kako bi mogli da se bezbedno zaustavimo ukoliko je potrebno da kočimo, ali je bitno da vodimo računa i o onima iza nas – rekao je Stamatović.

Foto: TV Pink Printscreen

On ističe da je kada kiša pada kolovoz klizaviji i za 50 posto se produžava zaustavni trag automobile, što, dodaje, značajno povećava rizik.

Autor: