AKTUELNO

Snežna oluja stigla je u Evropu, a i u Srbiji se očekuje nagli pad temperature za dane vikenda.

"Ledeni armagedon“, snežna oluja koja je prethodnih meseci zahvatila i paralisala SAD i Kanadu, stiže i u Evropu, i prema najavi hidrometeorološkog zavoda Velike Britanije na teritorije te zemlje se očekuje da padne više od 38 centimetara snega, a meteorolozi ne mogu sa sigurnošću da procene da li će se ledeni ledeni talas proširiti i na ostatak Evrope

Prema dosadašnjim najavama, i Srbiji i zemljama u okruženju sledi drastično pogoršanje vremena, pad tempetarure za 10 stepeni, ali će ono biti kratkotrajno i neće doneti vremenske neprilike razmera koje se očekuju u Velikoj Britaniji, i na severu Nemačke i Poljske, gde uz obilni sneg temperatura pada ispod nule.

Ipak, Srbija će do kraja marta osetiti nekoliko pogoršanja vremenskih prilika i pad temperature, a naš prognositčar Marko Čubrilo iznosi šta čeka Srbiju danas i u narednim danima, prema trenutnoj prognozi.

"Danas se pod uticajem slabog sekundarnog ciklona očekuje umereno do pretežno oblačno i nestabilno uz čestu pojavu kiše i pljuskova, a lokalno će biti i grmljavine. Promena smera vetra će biti posledica premeštanja hladnog fronta koji će i noći ka suboti i u subotu tokom dana nad regionom doneti pojačan i jak seveorozapdni vetar, pad temperature za oko 10 stepeni Celzijusa i povremene padavine, a sa zahlađenjem se u predelima preko 800 metara nadmorske visine očekuje se sneg uz jak vetar.

U drugom delu dana u subotu na severu regiona će uz delimično razvedravanje biti suvo, najviše dnevne temperature biće od 4 do 11 stepeni, ali će osećaj hladnoće zbog jakog vetra biti povećan. U nedelju ujutro posle slabog mraza biće suvo i početkom sledeće sedmice ponovo osetno toplije.

Foto: Tanjug AP/Thanassis Stavrakis

Meterolog je objavio i da će noć ka nedelji uz dosta vedrine biti relativno hladna, te se u nedelju rano ujutro nad većim delom regiona očekuje prizeman mraz, dok će biti dosta oblasti gde će mraz iznositi oko -2 stepena Celzijusa, a na višim planinama bio bi i jači. U nedelju tokom dana ipak pretežno sunčano, suvo i malo toplije u odnosu na subotu uz maksimum od +6 do +13 stepeni Celzijusa.

Mart promenljiv

Čubrilo kaže da se sredinom sledeće sedmice očekuje novo, prolazno pogoršanje i zahlađenje, dok bi oko 18. marta bilo osetno toplije, a novo pogoršanje bi moglo da usledi posle 21. marta. Početkom sledeće nedelje sledi jače otopljenje, te će u utorak maksimumi biti od +12 do +19, a lokalno i oko +21 stepen Celzijusa.

"Dakle, imaćemo sada ovo zahlađenje koje kreće sutra, pa drastično otopljenje od nedelje, pa novo zahlađenje! Ko ovo preživi...", poručio je Čubrilo.

Autor: