AKTUELNO

Po prestanku košave doći će do promene vremena.

Današnji dan u Srbiji protiče u znaku pravog letnjeg, uz sunčano i veoma toplo vreme za ovo doba godine. Temperature u većini predela su oko 30°C, ponegde i koji stepen više. Ipak, sve više nam se bliži i pogoršanje vremena, piše Telegraf.

Današnja košava je i uvod u jaču promenu vremena koja se očekuje već sutra. Najjači udari su na jugoistoku Banata, gde povremeno dostižu olujnu jačinu od 80 km/h.

Jugoistočni vetar u košavskom području duvaće još tokom prepodneva, a posle vetar će biti u slabljenju.

Kako košava bude prestajala, doći će do promene vremena.

Kiša i pljuskovi sa grmljavinom očekuju se prvo u zapadnim i jugozapadmim predelima Srbije, a krajem dana i tokom večeri i u ostalim predelima.

Ponegde se očekuju i grmljavinske oluje sa vrlo obilnim padavinama, uz veoma jaku grmljavinu, a biće uslova i za lokalnu pojavu grada.

Najveća opasnost od grmljavinskih nepogoda očekuje se u zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije, u Podrinju, u Mačvi, Kolubarskom okrugu, Sremu, u Šumadiji, na širem području Beograda, na jugu i istoku Banata, u Pomoravlju, Podunavlju, u Braničevskom okrugu i na severoistoku Srbije.

Kada vetar bude oslabio, u ovim predelima bi se zbog slabog strujanja oblačnost sa veoma obilnim padavinama zbog veoma slabog premeštanja veoma dugo zadržavala, te obilnim padavinama natapala jedno isto područje. U ovim predelima očekuje se da lokalno padne i preko 30-50 litara kiše po kvadratnom metru.

Pljuskovi sa grmljavinom očekuju se i u noći ka sredu, lokalno i tokom srede, a u sredu će biti i svežije za 5 do 7 stepeni.

Autor: