AKTUELNO

Šta znači raskinuti, šta poništiti ugovor i koje su moguće posledice jednog i drugog?

Advokat Čedomir Stojković ističe da treba razlikovati raskid i poništaj ugovora, gde prvo znači da ugovor prestaje da važi, a drugo da nikada nije ni postojao i da sve posledice koje je proizveo moraju da se vrate u pređašnje stanje.

- Svaki ugovor ima osnovne principe, a razlikuje se samo u finesama - objašnjava advokat.

Dvostrani raskid ugovora znači, kako objašnjava, da nema problema između dve strane nema, dok ima poteškoća u jednostranom raskidu ugovora.

- Uvek problem izazivaju jednostrani raskidi ugovora i javljaju se u svim sferama života, od kupoprodaje nekretnina, kupovine automobila, tehničke robe koju kupujete. Bez obzira što formalno nije potpisan ugovor, svaka kupovina je neka vrsta ugovora, pa čak i ako je reč o aparatu za brijanje koji ne funkcioniše. Kada ga vratite, vi automatski raskidate ugovoru - objašnjava Stojković.

Foto: TV Pink

Sud u slučaju da dve strane ne mogu da se dogovore, rešava spor.

- Ako se ugovor ne izvršava onako kako smatrate da treba, na pragu ste da ga raskinete, ali preuzimate rizik toga da li ste ga dobro protumačili - kaže advokat.

Raskid može za sobom povlačiti određene penale.

- Ne treba da se plašiti da čovek uđe u zaštitu svojih prava ako su ona povređena - zaključuje Stojković.

Više o ovoj temi pogledajte u nastavku:

Pročitajte još: Član Subnora za Novo jutro: Milan Nedić je RATNI ZLOČINAC, MORALNA FLEKA i SRAMOTA za srpsko nacionalno biće! (VIDEO)

#Advokat

#Novo jutro

#ugovor

'